Trump nariadil čínskej ByteDance predať TikTok v USA

Trump nariadil čínskej ByteDance predať TikTok v USA Foto: FB D. Trump

Americký prezident Donald Trump nariadil čínskej spoločnosti ByteDance, aby predala americká podiel svoje aplikácie TikTok do 90 dní. Oznámila to agentúra Reuters.

"Existujú presvedčivé dôkazy, ktoré ma vedú k presvedčeniu, že ByteDance by mohla podniknúť kroky, ktoré by mohli ohroziť národnú bezpečnosť Spojených štátov," uviedol Trump v nariadení. ByteDance by sa mala odpojiť od všetkých dát od používateľov v USA a nebude smieť vlastniť v USA žiaden majetok, ktorý sa používa na prevádzku TikToku.

Americká spoločnosti Microsoft na začiatku mesiaca uviedla, že rokuje s čínskou ByteDance o kúpe aktivít TikToku v USA, Kanade, Austrálii a na Novom Zélande. Dohodu chcú obe strany uzavrieť do 15. septembra. Túto lehotu predtým stanovil Trump s tým, že ak sa firmy do tohto termínu nedohodnú, aplikáciu zakáže. Podľa analytikov by Microsoft mohol za TikTok zaplatiť až 30 miliárd USD.

Firma ByteDance kúpila v roku 2017 firmu Musical.ly a spojila ju s aplikáciou TikTok. Tá sa vďaka tomu stala prvou čínskou aplikáciou, ktorej sa podarilo presadiť v USA. TikTok má v Spojených štátoch 100 miliónov užívateľov. ByteDance sa vďaka komerčnému úspechu aplikácie stala jedným z hŕstky skutočných globálnych čínskych konglomerátov.

TikTok sa stáva novým ohniskom sporu medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta. Vzťahy medzi USA a Čínou sa v posledných rokoch zhoršili kvôli obchodu, autonómii Hongkongu, kybernetickej bezpečnosti a šíreniu nového koronavírusu. Trump ťaženie proti TikToku zdôvodňuje obavami, že čínske vlastníctvo firmy predstavuje riziko pre národnú bezpečnosť, pretože čínska vláda tak podľa neho môže získavať informácie o amerických občanoch.