V Maďarsku spustili nový nezávislý spravodajský server Telex (VIDEO)

V Maďarsku spustili nový nezávislý spravodajský server Telex (VIDEO) Reprofoto youtube Telex

V Maďarsku začal fungovať nový spravodajský server Telex.

 

Server založilo sedem desiatok novinárov, ktorí v júli kvôli obavám zo straty nezávislosti hromadne opustili redakciu spravodajského webu index.hu. V crowdfundingovej kampani poslalo peniaze na nový projekt viac ako 34.000 ľudí, napísala agentúra APA.

Server Index bol jedným z mála zostávajúcich maďarských médií kritických voči premiérovi Viktorovi Orbánovi. Potom, čo v roku 2018 získal polovičný podiel vo firme kontrolujúcej reklamné príjmy portálu Miklós Vaszily, podnikateľ s blízkymi väzbami na vládnu stranu Fidesz, novinári začali upozorňovať, že ich nezávislosť je v ohrození. Keď bol tento rok v júli odvolaný šéfredaktor Szabolcs Dull, podalo 24. júla osem desiatok členov redakcie na protest výpoveď.

Šéfredaktorka serveru Telex Veronika Munková tvrdí, že vďaka kampani sa podarilo nazbierať prostriedky, ktoré pomôžu financovať prevádzku po dobu niekoľkých mesiacov. Texty zatiaľ budú prístupné zadarmo, výhľadovo sa ale počíta s tým, že médium bude fungovať aj vďaka príjmom zo spoplatnenia obsahu.

Obavy o nezávislosť médií v Maďarsku vyjadrila tento týždeň aj Európska komisia, ktorá zverejnila svoje prvé ročné hodnotenie vlády v dvadsaťsedmičke členských krajín. Podľa komisie čelia maďarské nezávislé médiá "systematickému zastrašovaniu a obštrukciám" a vláda zadávaním reklamy médiám, ktoré sú jej naklonené, uplatňuje nad médiami nepriamy vplyv.

Jeden z reportérov Telexu Attila Rovo tvrdí, že novinári v Maďarsku stále môžu slobodne písať bez toho aby im hrozil nejaký postih, čelia ale menej nápadnému tlaku od vlastníkov médií. "Oni (vláda) postupne utužujú kontrolu, ubúda nám kyslík. Človek len nevie, kto za tým stojí, pretože to nie sú politici, premiér alebo strana ... ale ľudia, ktorí konajú v ich mene," povedal Rovo agentúre Reuters.