Cenu #AllForJan získal maďarský nezávislý portál Telex.hu

Cenu #AllForJan získal maďarský nezávislý portál Telex.hu Foto: Telex.hu

Redakčný tím portálu Telex.hu z Maďarska získal cenu #AllForJan – ocenenie pri príležitosti pamiatky na slovenského novinára Jána Kuciaka, ktorý bol zavraždený pred 3 rokmi.

Súťaž #AllForJan Award organizuje spoločnosť Ringier Axel Springer Media. Cena Jána Kuciaka sa udeľuje novinárom zo strednej a východnej Európy, ktorí pri svojej profesionálnej práci zostávajú verní hodnotám ako otvorenosť, odvaha a nekompromisné spravodajstvo pri spoločensky dôležitých témach.

V druhom ročníku súťaže #AllForJan sa porota, ktorej predsedal šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy, rozhodla oceniť redakčný tím maďarského spravodajského portálu Telex.hu za ich celkovú novinársku prácu. Získali tak hlavnú cenu v súťaži 10 000 eur.

"Žurnalistika je úspešná, keď jej ľudia dôverujú, najmä v časoch, ktoré nemajú radi realitu a fakty. Maďarskí kolegovia z Telex.hu hrajú vo svojej krajine mimoriadne dôležitú úlohu. Ocenenie, ktoré udeľujeme, spája ich vysokú profesionalitu a zároveň zodpovednosť, ktorú majú - byť médiom, ktoré stojí na strane spravodlivosti, faktov, slobody a demokracie," povedal predseda poroty Peter Bárdy.

Telex.hu je nezávislý internetový spravodajský portál, ktorý začal fungovať 2. októbra 2020. Prihlásenie do #AllForJan súviselo s históriou založenia a fungovania portálu Telex.hu a celého tímu. 50-členný redakčný tím spoločnosti Telex.hu predtým pracoval pre Index.hu, najväčšiu a najvplyvnejšiu maďarskú online službu. Takmer všetci novinári z Index.hu ukončili prácu pre tento portál v júli 2020, pretože cítili postupnú stratu nezávislosti a rastúci vplyv obchodných hráčov s väzbami na vládu na úroveň riadenia a vlastníctva Index.hu.

Hromadný odchod novinárov portálu bol veľkou udalosťou nielen v Maďarsku, ale aj na medzinárodnej scéne: v júli 2020 sa tisíce ľudí zúčastnili demonštrácie za solidaritu s novinármi z Index.hu a na podporu slobody médií v Maďarsku. Deväť týždňov po tejto udalosti, vďaka crowdfundingu, spustili novinári Index.hu nový nezávislý portál - Telex.hu. Vysoká dôvera verejnosti v nový projekt sa prejavila aj pri zbieraní finančných prostriedkov; doteraz poskytlo dary pre portál Telex.hu viac ako 40 000 ľudí.