Microsoft priznal, že sa hackeri dostali k jeho zdrojovým kódom

Microsoft priznal, že sa hackeri dostali k jeho zdrojovým kódom Foto: Microsoft

Americká technologická spoločnosť Microsoft oznámila, že útočníci v rámci nedávnej masívnej hackerskej kampane prenikli hlbšie do jej systémov, než sa doteraz predpokladalo.

Podľa firmy získali prístup k niektorým zdrojovým kódom jej softvéru, ktoré však neboli schopní pozmeniť. Informovala o tom agentúra AP.

Microsoft uviedol, že prienik k zdrojovým kódom nepredstavuje zvýšené bezpečnostné riziko. Firma totiž podľa svojho vyjadrenia nespolieha na utajovanie programovacieho kódu ako na opatrenia na zvýšenie bezpečnosti, potenciálnym útočníkom sa snaží brániť inými metódami.

Spoločnosť tiež oznámila, že nenašla dôkazy, že by hackeri v rámci prieniku k zdrojovým kódom získali prístup k užívateľským dátam ani že napadnuté systémy boli použité na útoky na ďalšie ciele.

Podľa dostupných informácií sa hackerom podarilo prostredníctvom sieťového nástroja americkej spoločnosti SolarWinds dostať škodlivý kód do systémov viacerých amerických ministerstiev vrátane národných laboratórií či Národného úradu pre jadrovú bezpečnosť (NNSA), ktorý spravuje americké jadrove zbrane. Okrem toho získali prístup tiež do sietí mnohých súkromných firiem vrátane Microsoftu.

Microsoft pred necelými dvoma týždňami oznámil, že identifikoval cez 40 svojich zákazníkov, medzi ktorých patria vládne agentúry, think tanky, mimovládne organizácie a technologické spoločnosti. 80 percent z nich pritom pochádza z USA, zvyšné sú z Kanady, Mexika, Belgicka, Španielska, Británie, Izraela a Spojených arabských emirátov.

Podľa expertov na kybernetickú bezpečnosť i niektorých politických predstaviteľov USA za útokom stojí Rusko. Moskva akúkoľvek účasť na ňom popiera.