Facebook a Instagram zablokovali účty Donalda Trumpa na neurčito

Facebook a Instagram zablokovali účty Donalda Trumpa na neurčito Reprofoto Facebook

Sociálne siete Facebook a Instagram zablokovali účty Donalda Trumpa na neurčito – minimálne však na najbližšie dva týždne, teda na obdobie, keľ Trumpovi stále plynie jeho funkčné obdobie. O blokovaní informuje na sociálnej sieti šéf Facebooku, pod ktorý patrí aj Instagram, Mark Zuckerberg:

K blokovaniu došlo v období, keď podporovatelia Trumpa zaútočili na Kapitol, a ako ich k nepokojom podnecoval samotný Trump, ktorý stále zverejňuje nenávistné a nepravdivé statusy.

Aj vďaka sociálnym sieťam a ich pasivite sa darilo Trumpovi roky šíriť dezinformácie a podnecovať nenávisť.

Trumpovi čiastočne zablokoval účet aj Twitter, pričom hrozí mu trvalým odstránením účtu.

Americký Kongres v stredu začal spoločné rokovanie oboch komôr, pri ktorom mali formálne zrátať hlasy voliteľov z jednotlivých štátov a mal byť vyhlásený víťaz volieb, ktorým je demokrat Joe Biden. Trump však svoju prehru aj po dvoch mesiacoch odmieta uznať a v posledných dňoch nabádal svojich priaznivcov k protestom. V stredu vystúpil na manifestácii pri Bielom dome, pričom vyzval prítomných, aby sa následne vydali ku Kapitolu.

Po vniknutí demonštrantov na pôdu Kongresu mnoho ľudí na prezidenta naliehalo, aby vyzval svojich podporovateľov k odchodu. Trump v prvej reakcii na twitteri iba apeloval na protest bez násilia, potom nahral video, ktoré začal slovami „Chápem vašu bolesť, Viem, že to bolí. Mali sme voľby, ktoré nám boli ukradnuté".

Pri nepokojoch v Kapitole zomreli štyria ľudia, podľa denníka The Wall Street Journal viac ako desiatka policajtov utrpela zranenia a Trumpovi priaznivci tiež napáchali materiálne škody. Podľa mnohých za udalosti nesie zodpovednosť predovšetkým hlava štátu, ktorá sústavne šíri dezinformácie o voľbách. "Toto dnes spôsobil prezident, toto povstanie," povedal republikánsky senátor Mitt Romney.