Facebooku zablokoval Austrálčanom na svojej platforme spravodajstvo

Facebooku zablokoval Austrálčanom na svojej platforme spravodajstvo Ilustr. foto Facebook

Prevádzkovateľ sociálnej siete Facebook užívateľom a mediálnym firmám v Austrálii zablokoval zdieľanie a prezeranie spravodajského obsahu. Spoločnosť tak urobila v reakcii na chystaný zákon, ktorý má technologické firmy prinútiť platiť austrálskym spravodajským spoločnostiam za využívanie ich obsahu. Krok sociálnej siete sa okamžite stretol s ostrou kritikou zo strany médií, politikov i organizácií na ochranu ľudských práv, uviedla agentúra Reuters.

Podľa stanice BBC sú v Austrálii na tejto sociálnej sieti nedostupné stránky všetkých lokálnych i svetových spravodajských serverov. Facebookové stránky austrálskych médií, ktoré boli ešte v stredu v prevádzke, sú prázdne aj pre užívateľov z krajín mimo Austrálie.

Proti kroku prevádzkovateľa sociálnej siete sa vzápätí ohradila austrálska vláda, podľa ktorej blokáda Facebooku ohrozuje jeho dôveryhodnosť.

"Facebook urobil chybu, tieto kroky Facebooku neboli potrebné, boli tvrdé a poškodia jeho reputáciu tu v Austrálii," reagoval austrálsky minister financií Josh Frydenberg. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg ho podľa neho na rozhodnutie nijako nepripravil, hoci spolu o spornej legislatíve telefonicky hovorili počas uplynulého víkendu.

Austrálsky premiér Scott Morrison označil postup spoločnosti Facebook za arogantný. "Tieto kroky len potvrdzujú obavy, ktoré čím ďalej väčší počet krajín vyjadruje ohľadom postupu veľkých technologických spoločností, ktoré sa domnievajú, že sú väčšie ako vlády a že by pre nich nemali platiť pravidlá," vyhlásil. Dodal, že Austrália sa nenechá zastrašiť.

Chystaný zákon má z Austrálie urobiť prvú krajinu na svete, ktorá Facebook a Google donúti platiť za spravodajský obsah. Prevádzkovateľ sociálnej siete už skôr uviedol, že Austrália "zásadne nechápe" vzťah medzi technologickými platformami a vydavateľmi. Len vlani firma podľa svojho vyjadrenia pomohla austrálskym vydavateľom vďaka zdieľaným odkazom zarobiť 407 miliónov austrálskych dolárov.

Blokovaný obsah dnes ráno prekvapil aj niektoré vládne zdravotnícke a ďalšie úrady; podľa Facebooku ale išlo o chybu, píše BBC. Prázdne stránky čakali napríklad na zdravotnícke úrady štátov Queensland a Južná Austrália, ktoré na sociálne siete umiestňujú najnovšie informácie ohľadom covidu-19. Bez obsahu sa ocitla aj stránka meteorologického úradu, ktorý informuje o lesných požiaroch, záplavách a iných prírodných pohromách, uviedla agentúra Reuters.

"Je to alarmujúci a nebezpečný vývoj. Odstrihnúť celej krajine prístup k potrebným informáciám uprostred noci je nehoráznosť," uviedla organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW).

"Facebook na svojej platforme exponenciálne zvýšil priestor pre dezinformácie, nebezpečný radikalizmus a konšpiračné teórie," varovala šéfredaktorka austrálskeho denníka The Sydney Morning Herald Lisa Daviesová. Facebook však uviedol, že jeho odhodlanie bojovať proti dezinformáciám sa nezmenilo. Sľúbil tiež, že obnoví prevádzku všetkých vládnych stránok, ktoré neúmyselne zablokoval. Podľa BBC už viacero týchto stránok opäť funguje.

Americká spoločnosť Google, ktorá prevádzkuje najväčší internetový vyhľadávač na svete, sa k postupu Facebooku v Austrálii odmietla vyjadriť. Minulý mesiac Google pohrozil, že v prípade schválenia nového zákona zablokuje v Austrálii svoj vyhľadávač. Následne však začal s austrálskymi mediálnymi podnikmi uzatvárať licenčné dohody o využívaní ich obsahu, a to v rámci svojej platformy News Showcase.