Facebook bez reklamy by v EÚ mohol pre desktop stáť desať eur mesačne

Facebook bez reklamy by v EÚ mohol pre desktop stáť desať eur mesačne Ilustr. reprofoto youtube 60 minutes

Facebook bez reklamy by mohol v EÚ na desktope stáť okolo desať eur mesačne, napísal denník The Wall Street Journal (WSJ). O plánoch americkej internetovej spoločnosti Meta Platforms na spoplatnenie sociálnych sietí Facebook a Instagram, ktoré nebudú obsahovať reklamu, už predtým informoval denník Financial Times (FT). Platenú verziu bez reklám na základe mesačného predplatného testuje na anglicky hovoriacich trhoch mimo USA aj čínska platforma na zdieľanie krátkych videí TikTok, napísal dnes spravodajský server BBC. Účty s obmedzenou reklamou alebo úplne bez nej už ponúkajú siete YouTube alebo X.

Spoločnosť Meta podľa zdrojov WSJ regulačným orgánom oznámila, že okrem desiatich eur mesačne v prípade účtu na desktope si môže užívateľ priplatiť ďalších šesť eur za ďalší prepojený účet. Na mobilných zariadeniach by sa cena vyšplhala na zhruba 13 eur mesačne, pretože Meta by zohľadnila provízie účtované obchodmi s aplikáciami spoločností Apple a Google.

Čínska platforma odmietla upresniť, kde presne platené verzie účtu skúša. Web TechCrunch uviedol, že testovanie má malý rozsah a nie je isté, či predplatné bude zavedené globálne. TikTok skúša uplatniť mesačný poplatok 4,99 dolára.

Spoločnosti Meta sa pomocou svojho plánu pokúša obísť únijné predpisy, ktoré by mohli obmedziť jej schopnosť prispôsobovať reklamy používateľom bez ich súhlasu a poškodiť jej hlavný zdroj tržieb, napísala agentúra Reuters.

Ponuka voľby medzi bezplatným variantom s reklamami a plateným predplatným bez nich by mohla viesť k tomu, že sa užívatelia rozhodnú pre prvú možnosť, čo by spoločnosti Meta pomohlo vyhovieť predpisom bez toho, aby to ovplyvnilo jej aktivity v oblasti reklamy.

Základným podnikateľským modelom spoločnosti Meta je už takmer dve desaťročia ponuka bezplatných služieb v oblasti sociálnych sietí a predaj reklamy podnikom, ktoré chcú užívateľov týchto sietí osloviť. Európa je podľa FT pre Metu druhým najlukratívnejším regiónom po Severnej Amerike. Finančná riaditeľka firmy Susan Li v apríli uviedla, že reklama v Európskej únii sa podieľa zhruba desiatimi percentami na celkových obchodných aktivitách podniku.

Najvyšší súd EÚ v júli firme Meta prakticky zakázal kombinovať údaje zhromaždené o užívateľoch naprieč jej platformami aj z iných webových stránok a aplikácií, pokiaľ nezíska výslovný súhlas používateľov. Írsky úrad pre ochranu osobných údajov (DPC) firme v januári vymeral pokutu 390 miliónov eur za to, že nútila užívateľa akceptovať cielenú reklamu ako podmienku pre používanie siete Facebook.

Spoločnosť Meta následne uviedla, že má v úmysle žiadať používateľov v EÚ o súhlas predtým, než umožní firmám zacieliť reklamy, aby vyhovela vývoju regulačných požiadaviek Únie.