Meta prestane na európskych trhoch používať funkciu Facebook News

Meta prestane na európskych trhoch používať funkciu Facebook News Ilustr. reprofoto youtube 60 minutes

Americká internetová spoločnosť Meta Platforms prestane ešte tento rok v Británii, Francúzsku a Nemecku používať svoju funkciu Facebook News.

Spoločnosť o tom informuje na svojom blogu. Špeciálna záložka Facebook News zobrazuje spravodajské články. Po zavedení zmeny v decembri si užívatelia budú môcť ďalej prezerať odkazy na spravodajské články a európski vydavatelia správ budú mať prístup k svojim účtom a stránkam, uviedla Meta. Facebook však už nebude uzatvárať nové dohody pre spravodajský obsah pre platformu Facebook News. Vydavateľom spravodajstva v príslušných krajinách nebude ponúkať inovácie produktov.

"Správy tvoria menej ako tri percentá toho, čo ľudia globálne na svojom profile sledujú, takže vyhľadávanie správ je pre prevažnú väčšinu malou súčasťou zážitku zo siete Facebooku," uviedla Meta.

Spoločnosť sa spolu so svojim konkurentom Alphabetom, pod ktorý spadá Google, dostáva pod rastúci tlak zákonodarcov z celého sveta, aby sa s vydavateľmi správ delila o vyššie percento svojich tržieb z reklamy.

V reakcii na nový zákon, podľa ktorého musia internetoví giganti platiť vydavateľom správ, začala Meta v Kanade blokovať správy na svojich platformách Facebook a Instagram pre všetkých užívateľov. Austrália zaviedla podobný zákon v roku 2021.

Spoločnosť Meta je majiteľom sociálnych sietí Facebook a Instagram či komunikačnej služby WhatsApp. V EÚ kvôli neistote v oblasti regulácie ochrany osobných údajov zatiaľ nespustila svoju novú sieť Threads. Tou sa firma snaží konkurovať sieti X, predtým twitter, amerického miliardára Elona Muska.