Šéfka ŠÚKL sa ospravedlnila za urážlivý status Matoviča, Slovensko má však ďalšiu blamáž

Šéfka ŠÚKL sa ospravedlnila za urážlivý status Matoviča, Slovensko má však ďalšiu blamáž Ilustr. foto: ÚV SR

Premiér Igor Matovič už neútočí len na vedcov na Slovensku, ale už aj na uznávané kapacity v zahraničí. Nedávno sa musel za jeho nevhodné slová smerom do zahraničia ospravedlňovať minister zahraničia, dnes zverejnila ospravedlnenie za Matovičov nemiestny facebookový status šéfka Štátneho ústavu na kontrolu liečiv Zuzana Baťová.

Dnes Matovič zverejnil status, v ktorom kritizoval predsedníčku správnej rady Európskej liekovej agentúry Christe Wirthumer-Hoche, ktorá v nedeľu vyzvala členské štáty Európskej únie, aby neschvaľovali núdzové nasadenie ruskej vakcíny Sputnik V vo svojich krajinách, kým EMA sama dostatočne neposúdi jej bezpečnosť a efektívnosť.

"Potrebujeme dokumenty, ktoré môžeme posúdiť. V súčasnej chvíli tiež nemáme dáta (...) ohľadom naočkovaných ľudí. Je to neznáme. Preto by som dôrazne odporučila neschvaľovať núdzové nasadenia (Sputnika V) na štátnej úrovni," povedala Wirthumer-Hoche v relácii rakúskej televízia ORF.

Podrobnosti: Európska lieková agentúra vyzýva štáty k opatrnosti ohľadom Sputnika V

„Tak by som si teda ja tiež dovolil malý odkaz šéfke EMA - Milá Christa, všetci by sme boli veľmi radi, aby ste si v EMA na nasledujúce mesiace zmenili pracovnú dobu na 24 hodín denne a 7 dní v týždni - a neschvaľovali tak nové vakcíny tri mesiace, ale tri týždne. Ide totiž o život. A nie jeden. Ďakujem za pochopenie #ZaZdravéSlovensko,“ napísal Matovič.

Štátny ústav zverejnil na facebooku verejné ospravedlnenie dr. Christe Wirthumer-Hoche, predsedníčke dozornej rady Európskej liekovej agentúry, ktorá je zároveň aj riaditeľkou rakúskej liekovej agentúry, za vyjadrenia premiéra Slovenskej republiky Igora Matoviča.
„Veľmi mrzí vyjadrenie pána premiéra smerom k predsedníčke dozornej rady EMA a zároveň riaditeľke rakúskej liekovej agenúry. Doktorka Christa Wirthumer-Hoche je uznávanou odborníčkou a mnohokrát v rôznych situáciách pomohla a poradila mne osobne i ŠÚKL-u," napísala riaditeľka ŠÚKL-u Zuzana Baťová. "Verím, že dnešné vyjadrenie pána premiéra bolo výsledkom neznalosti procesov a neznalosti pracovného nasadenia expertov z celej EÚ, ktorí od času pandémie pracujú 24 hodín denne bez ohľadu na to, či sú Vianoce, sviatky alebo nedele. Dr. Christu Wirthumer-Hoche som dnes osobne kontaktovala a vyjadrila som jej svoje ospravedlnenie,“ dodala.

 Odporúčame aj: Rusko sa snaží spochybniť západné vakcíny, tvrdí americká diplomacia

Slovensko má v súvislosti s liekovou agentúrou aj ďalšiu blamáž, nezaplatilo prisľúbený príspevok na vývoj: „Dostávať vakcíny od EÚ prednostne sa premiérovi Matovičovi páči, platiť za ich vývoj už nie. Dnes vyšla správa, že 750 tisíc EUR, ktoré Slovensko už dávno sľúbilo prispieť EÚ na vývoj vakcín, sme dodnes neposlali. Táto suma je pri nákladoch na riešenie pandémie skôr symbolická a ukazuje, že aj malé štáty si uvedomujú, že vďaka spoločnej snahe boli vakcíny vyvinuté v rekordnom čase. My sme však zostali kvôli chaosu v Matovičovej vláde čiernymi pasažiermi,“ upozornil europoslanec Vladimír Bilčík.

„A k tomu ešte dnes premiér posiela našim partnerom v EÚ nemiestne odkazy, čím zvýšil svoje nastolené tempo jedného zahraničného strápnenia vlastnej krajiny denne na dve,“ dodal Bilčík.

Aktualizácia: Igor Matovič zverejnil ďalší status, v ktorom sa štátnej tajomníčke Jane Ježíkovej verejne ospravedlňuje za nevhodný komentár z diskusie od Rada Baťa, manžela šéfky ŠUKL Zuzany Baťovej.