Súd EÚ zamietol sťažnosť spoločnosti Google proti protimonopolnej pokute od EK

Súd EÚ zamietol sťažnosť spoločnosti Google proti protimonopolnej pokute od EK Ilustr. foto Google

Americká internetová spoločnosť Google neuspela v zásadnom protimonopolnom spore s Európskou komisiou (EK). Tribunál Európskej únie dnes totiž zamietol odvolanie firmy proti pokute 2,42 miliardy eur, ktorú komisia firme vymerala v roku 2017 za zneužívanie dominantného postavenia na trhu.

 

Súd uznal, že zvýhodňovaním vlastného porovnávača obchodných ponúk vo výsledkoch internetového vyhľadávania firma porušuje konkurenčné pravidlá. Očakáva sa, že sa Google proti verdiktu odvolá na súd Únie najvyššej inštancie.

Únijná exekutíva, ktorá dohliada na dodržiavanie protimonopolných pravidiel v EÚ, pokutu firme udelila za to, že podľa nej zvýhodňovaním vlastného cenového porovnávača poškodzovala zákazníkov aj konkurenciu. Podľa dnešného verdiktu nižšieho únijného súdu Google konkurenčné princípy porušil tým, že vo svojom vyhľadávači "výhodnejšie zobrazoval a umiestňoval" ponuky vlastného obchodného porovnávača.

Komisia proti praktikám firmy prevádzkujúcej najpoužívanejší svetový vyhľadávač zakročila už niekoľkokrát. V roku 2018 Googlu vymerala pokutu 4,34 miliardy eur za zneužívanie dominantného postavenia na trhu so svojím operačným systémom Android, ktorý sa používa v mobilných telefónoch. O rok neskôr nariadila firme zaplatiť 1,49 miliardy eur kvôli obmedzovaniu konkurentov na trhu s internetovou reklamou. Aj proti týmto dvom pokutám sa firma odvolala.