Rowlingová sa posťažovala na hrozby smrťou kvôli svojim názorom na transgenderové osoby

Rowlingová sa posťažovala na hrozby smrťou kvôli svojim názorom na transgenderové osoby Foto: Facebook J.K. Rowling

Britská spisovateľka J. K. Rowlingová sa na twitteri posťažovala, že po svojich kontroverzných vyjadreniach v debate o pohlaviach dostáva nespočetné hrozby smrťou. Spisovateľka sa v minulosti opakovane vyslovila proti spoločenskému a právnemu zrovnoprávneniu transgenderových žien so ženami, ktoré sa už so ženskými pohlavnými orgánmi narodili. To jej prinieslo veľa kritiky.

"Dostala som medzitým toľko hrozieb vraždou, že by som si nimi mohla vytapetovať dom," napísala 56-ročná autorka príbehov čarodejníckeho učňa Harryho Pottera v sérii tweetov.

Znepokojenie u nej vyvolala fotografia zdieľaná na sociálnych sieťach. Vidieť sú na nej traja herci s protestnými plagátmi v rukách pred vchodom s jasne identifikovateľnou adresou bydliska spisovateľky v Edinburghu. Twitterové účty kritizovaných hercov už dnes neboli prístupné.

Rowlingová poďakovala polícii a používateľom twittera, ktorí príslušný príspevok nahlásili. V uplynulých rokoch vraj bola opakovane svedkom toho, že ženy, ktoré sa ako ona stavali kriticky voči zrovnoprávneniu sexuálnej identity a biologického pohlavia, boli cieľom kampaní aj hrozieb násilím a znásilnením.