Turecký súd vzal do väzby známu novinárku kvôli urážke prezidenta v priamom prenose (VIDEO)

Turecký súd vzal do väzby známu novinárku kvôli urážke prezidenta v priamom prenose (VIDEO) Foto: Twitter Sedef Kabaş

Turecký súd dnes nariadil zatknutie známej novinárky Sedef Kabaş, ktorú úrady obvinili z urážky prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Novinárka má zostať až do verdiktu súdu vo väzbe. V prípade, že by bola uznaná za vinnú, jej podľa tureckých zákonov hrozia až štyri roky za mrežami, informovala agentúra AFP.

 

Polícia Kabaş zadržala u nej doma v noci z piatka na sobotu. Stalo sa tak niekoľko hodín po tom, čo moderátorka vystúpila v priamom prenose a potom zopakovala svoje slová z vystúpenia na twitteri, kde ju sleduje 900.000 ľudí.

"Takzvaná novinárka na televíznom kanáli, ktorý nemá iný cieľ ako šíriť nenávisť, jasne urazila nášho prezidenta," uviedol podľa AFP hovorca tureckého prezidenta Fahrettin Altun.

Združenie tureckých novinárov TGS zatknutie známej novinárky označilo za vážne porušenie slobody slova. Na porušovanie slobody tlače v Turecku upozorňujú opakovane mimovládne organizácie, a to predovšetkým od roku 2016, kedy sa časť armády pokúsila o puč. Po stroskotaní jej snáh nasledovalo zatknutie desiatok novinárov a uzavretie niekoľkých médií.

Na základe obvinení z urážky prezidenta boli od doby, keď sa Erdogan v roku 2014 ujal úradu, v Turecku stíhané desiatky tisíc ľudí. Len v roku 2020 bolo kvôli tomuto previneniu odsúdených 3325 ľudí, vyplýva podľa Reuters z dát tureckého ministerstva spravodlivosti.