Čo je to cloud a prečo je pre mnohé firmy nevyhnutnosťou?

Čo je to cloud a prečo je pre mnohé firmy nevyhnutnosťou? Reprofoto youtube Swan

Pandémia zmenila od základov naše fungovanie a presunula časť našich súkromných a pracovných životov do virtuálneho sveta. To, čo bolo pred dvoma rokmi pre mnohých nepredstaviteľné, je dnes realitou. Virtuálne porady, konferencie, vyučovanie. Čo je videohovor už vedia aj malé deti ale aj dôchodcovia.

Aj z tohto dôvodu boli posledné dva roky poznačené zvýšeným dopytom po riešeniach cloudom a virtualizácie a dopyt stále rastie, hovorí Lukáš Koller, obchodný riaditeľ pre biznis segment spoločnosti SWAN, ktorá cloudové riešenia poskytuje už viac ako 10 rokov.

V podcaste Čaj o 4tej hovorí o tom, ako sa zvýšil dopyt po cloude, čo to vlastne je, aké sú jeho benefity aj riziká.

Po nástupe pandémie aj firmy, ktoré dovtedy na podobný typ služieb nemysleli, ich dnes potrebujú - aby vedeli zabezpečiť kontakt so zákazníkmi, aby vedeli poskytnúť pracovné prostredie pre svojich zamestnancov, ten dopyt sa výrazne zvýšil.

Čo je cloud?

Cloud je pre každého niečo iné. Pre bežných ľudí je cloud to, že si zdieľajú fotky medzi zariadeniami, a majú ich niekde uložené, ale nie sú priamo v nejakom zariadení. Sú to emaily, ktoré sú uložené v cloude a synchronizujú sa nám do počítača aj do telefónu.
Pre menšie firmy sú to virtuálne servery, na ktorých bežia ich aplikácie, ktoré môže naraz využívať viacero ľudí, alebo sa môžu využívať z viacerých miest.
A pre veľké spoločnosti sú cloudové riešenia virtuálne storage, virtuálny procesorový výkon, virtualizácia, operačné systémy, databázy.

„Pre nás cloud znamená to, čo poskytujeme zákazníkom - platform as a service, čiže plnohodnotná služba, kde im vieme zabezpečiť komplexnú prevádzku všetkých ich systémov a zároveň im nechávame možnosť, aby sa sústredili na svoj core biznis a nemuseli sa zaoberať tým všetkým okolo,“ vysvetľuje Koller.

V súvislosti s cloudom kolujú dve obavy - či sú dáta bezpečné a či nie sú drahé

Nie je cloud drahší oproti tým klasickým riešeniam?

„Drahší nie je, aj keď na prvý pohľad to tak nevyzerá. Mnohé menšie firmy si možno povedia, kúpim si server, ten si hodím do nejakej špajze, a na tom mi bude bežať nejaký systém. Pri tých stredných ale aj menších firmách, keď sa niekto poriadne pozrie, koľko ho to vlastne stojí, zistí, že si musí vybudovať nejakú serverovňu, musí si dotiahnuť nejakú konektivitu, chladenie, materiál musí obmieňať a nie vždy to funguje… Keď si to celé zrátajú a porovnajú, tak zistia, že cloud je lacnejší,“ hovorí Koller.

Zároveň dopĺňa, že zákazník si môže pri cloude služby škálovať, nemusí platiť za niečo, čo nevyužije - kúpi si iba tie riešenia, ktoré aktuálne potrebuje.
Ďalšou obavou je to, či sú dáta v cloude bezpečné. Dôležitý je výber dôveryhodnej spoločnosti. „U nás sú dáta v cloude v bezpečí. Sú zašifrované, my do nich nevidíme. Staráme sa o to, aby operačné systémy bežali, ale tie konkrétne dáta nevidíme,“ zdôrazňuje Koller a podrobne popisuje, ako sú dáta v cloude v Swane chránené. Datacentrum má bezpečnostné štandardy, je zabezpečené proti všetkému – vode, požiaru, výpadkom elektriny… "A naviac my máme dve nezávislé datacentrá. Keby sa predsa len niečo stalo - padne bomba napríklad - tak máme dve lokality, kde máme všetko zálohované. Naše datacentrá sú na Slovensku, vychádza to aj z požiadavky našich zákazníkov.“
Výhodou proti väčším zahraničným spoločnostiam je podľa neho okrem lokalizácie aj to, že sú dostupnejší. „Okrem technickej služby má u nás aj lokálnu podporu. Sme tu, vieme mu pomôcť, poradiť v slovenčine, vieme sa s ním rozprávať o jeho potrebách. Pretože tieto služby sú stále pre istú časť zákazníkov nové, tak to potrebujú vysvetliť. Poradíme, dáme im know-how, pomôžeme im s migráciou.“

Cloud však má aj istú nevýhodu, napríklad pri niektorých migráciách. „Ľahké sú pre tých, ktorí už majú istú serverovú infraštruktúru, virtualizáciu, majú nejaké záložné systémy. Pri takýchto zákazníkoch, je migrácia ľahká, pri nich sa tie dáta len de facto nakopírujú.
Máme však aj takých zákazníkov, ktorí doposiaľ nepoužívali virtualizáciu, a tam je tá migrácia zložitejšia."

Celý rozhovor si môžte pozrieť tu:

Seriál podcastov Čaj o 4tej o zaujímavostiach zo sveta telekomunikácií a IT vzniká na základe spolupráce Omediach.com so Swanom.