Experti na dezinformácie pozorujú ruské snahy pripraviť pôdu na inváziu na Ukrajinu

Experti na dezinformácie pozorujú ruské snahy pripraviť pôdu na inváziu na Ukrajinu Reprofoto RT

Prekremeľské médiá či anonymné účty na sociálnych sieťach vystupňovali šírenie nepodložených tvrdení, ktoré by mohli Moskve pomôcť ospravedlniť útok na Ukrajinu a maximalizovať podporu verejnosti pre takýto krok. Medzi obľúbené fámy patrí tá o bezprostredne hroziacom ukrajinskom útoku na Donbas alebo o údajnej genocíde tamojších etnických Rusov. S odvolaním sa na analýzy skupín monitorujúcich dezinformácie o tom v posledných dňoch informujú niektoré americké médiá.

"Otvorená vojna medzi Ukrajinou s Ruskom zatiaľ nevypukla, vojna informačná je už ale v plnom prúde," hodnotila v pondelok spravodajkyňa britskej BBC vo východnej Európe Sarah Rainsfordová. "Hlavný vojnový spravodajca ruskej štátnej televízie je teraz v Donecku. Jeho živé vstupy sú plné tvrdení o 'blízkej ukrajinskej invázii', o útokoch na civilnú infraštruktúru a o delostreleckej paľbe z ukrajinskej strany," opisuje.

Americký spravodajský web Axios dnes píše o "ruskom dezinformačnom šialenstve". Ruské štátne médiá podľa neho od obviňovania Západu z hystérie okolo neexistujúcej hrozby invázie prešli k nepretržitému pokrývaniu napätia okolo Ukrajiny. Podľa analytikov zo spoločnosti NewsGuard sa pritom často opakujú nepravdivé príbehy o tom, že Rusi na východe sú terčom genocídy alebo že pád proruskej ukrajinskej vlády v roku 2014 bol výsledkom prevratu naplánovaného Západom.

"Rusko skúša, do akej miery môže premeniť štátne médiá na zbraň a získať ich prostredníctvom podporu pre vojnu alebo agresiu ako doma, tak v okupovaných oblastiach na východe Ukrajiny a u sympatizantov v zahraničí," uvádza Axios.

Západní činitelia v posledných týždňoch opakovane varujú, že Moskva sa bude snažiť vykonštruovať zámienku pre nové kroky voči Ukrajine. Nová analýza, o ktorej cez víkend informoval denník The New York Times (NYT), naznačuje, že dezinformačná kampaň v tejto súvislosti trvá už niekoľko mesiacov. Výskumné skupiny European Expert Association a Reset Tech uvádzajú, že od októbra pozorujú v ruských štátnych médiách a na internetových platformách silný výskyt fám, ktorý možno považovať za súčasť prípravy vojenskej akcie.

Denník NYT správu odovzdal na zhodnotenie neziskovej organizácii Global Disinformation Index, podľa ktorej sa zistenia zdali byť dôveryhodné. Okrem iného sa týkajú nepodloženého tvrdenia o tom, že Ukrajina sa chystá proti separatistom na Donbase použiť chemické zbrane. Tento scenár prvýkrát analytici zaznamenali na konci decembra, načo sa neustále šíril za pomoci štátnych médií aj účtov na sociálnych sieťach. Mnohé z fám sa podľa správy rodili v skupinách na komunikačnej platforme Telegram, načo boli následne opakované ruskými predstaviteľmi v televíznom vysielaní.

"Rétorika prokremeľských zdrojov sa v poslednej dobe stala oveľa agresívnejšou," povedala Maria Avdeevová z European Expert Association.