Štúdia: Používanie smajlíkov v pracovných e-mailoch vzbudzuje nižšiu autoritu

Štúdia: Používanie smajlíkov v pracovných e-mailoch vzbudzuje nižšiu autoritu

Používanie takzvaných smajlíkov a emodži obrázkov v e-mailoch sa stalo už bežnou praxou. Nemali by sa však príliš využívať v pracovnej komunikácii, pretože to vzbudzuje menšiu autoritu. Tvrdia to experti z telavivskej univerzity, ktorí závery svojej štúdie zverejnili vo vedeckej databáze ScienceDirect.

"Dnes sme zvyknutí komunikovať prostredníctvom obrázkov a vďaka sociálnym sieťam je takáto komunikácia jednoduchšia aj veselšia. Naša štúdia ale varuje: v niektorých situáciách, najmä v práci či v obchodnom prostredí, sa takýto spôsob oznamovania informácií nemusí vyplatiť, pretože signalizuje slabšie postavenie," citoval z tlačovej správy autorov štúdie izraelský denník The Times of Israel. "Naša rada znie: dobre si rozmyslite, či pošlete emodži ľuďom v práci alebo niekomu, u ktorého chcete mať autoritu," radí štúdia.

Osoby, ktoré používali verbálnu komunikáciu, boli v tomto prieskume vnímané ako silnejšie a váženejšie. Autori štúdie skúmali napríklad aj vnímanie piktogramov na firemných tričkách. Väčšiu autoritu vzbudzovali tričká s nápisom ako s obrázkami.