Prieskum: Najviac čítajú správy na internete Fíni, Česi a Litovci, tvrdí Eurostat

Prieskum: Najviac čítajú správy na internete Fíni, Česi a Litovci, tvrdí Eurostat Ilustr. reprofoto EP

 Zhruba tri štvrtiny užívateľov v Európskej únii sledujú na internete spravodajské portály a weby novín, magazínov a ďalších médií. Najviac sa v únii na internete informujú Fíni, Česi a Litovci, najmenej potom Rumuni, Nemci či Francúzi, uviedol vo svojej správe európsky štatistický úrad Eurostat. V porovnaní s rokom 2016 sa ale popularita informačných portálov príliš nezmenila.

Zhruba 90 percent obyvateľov vo veku 16 až 74 rokov v roku 2021 použilo aspoň raz za tri mesiace internet a 80 percent obyvateľov tak urobilo denne. Najčastejšie používali internet obyvatelia Dánska, Írska či Luxemburska, najmenej potom Bulharska.

Jednou z najobľúbenejších aktivít na internete je čítanie správ a sledovanie spravodajských webov. Robilo tak 72 percent užívateľov internetu a obľúbenejšími aktivitami boli len rôzne druhy komunikácie s ďalšími ľuďmi či vyhľadávanie informácií o tovaroch a službách.

Počet ľudí, ktorí sa informujú cez informačné portály a stránky médií, sa však v EÚ veľmi líši. Tento druh obsahu vyhľadáva na internete 93 percent fínskych užívateľov a 92 percent Čechov a Litovcov. Naopak v Nemecku číta správy na internete iba 62 percent užívateľov, vo Francúzsku 63 percent a v Rakúsku 69 percent. Najnižší podiel však vykazuje Rumunsko - iba 59 percent.

Nadpriemerne sa v Európskej únii informujú na internete muži a ľudia žijúci vo veľkých mestách. Zhruba 85 percent ľudí s vysokoškolským vzdelaním sleduje spravodajské weby, zatiaľ čo medzi ľuďmi so základným vzdelaním podiel klesá na 57 percent. Najpopulárnejšie sú správy na internete medzi ľuďmi vo veku 25 až 54 rokov.