Česká tajná služba popísala čínnosť ruského agenta v kontakte s novinármi a politikmi

Česká tajná služba popísala čínnosť ruského agenta v kontakte s novinármi a politikmi

Česká Bezpečnostná informačná služba (BIS) dnes informovala o ruskom agentovi s väzbami na českých novinárov a politikov. Využíval ich podľa kontrarozviedky na nastoľovanie proruskej politickej agendy, koordináciu verejných vystúpení politikov alebo medializáciu tém, ktoré sú v súlade so záujmami Ruska. BIS to uviedla vo výročnej správe za rok 2021.

Kauza zapojenia ruských agentov do výbuchu muničných skladov vo Vrbeticiach a následné vyhostenie ruských diplomatov z ČR podľa BIS výrazne obmedzila možnosti osobného stretávania pracovníkov ruskej ambasády a českých proruských aktivistov. "Docielili sme to, že ruská spravodajská prítomnosť z tradičných pozícií legalizovaných na zastupiteľskom úrade je na veľmi nízkej úrovni a v tejto chvíli nepredstavuje zásadné riziko pre bezpečnosť ČR," povedal dnes šéf BIS Michal Koudelka.

V Česku sú podľa neho naďalej ruskí spravodajcovia, ale pod iným typom krytia. "Museli zmeniť formu a metódy práce, prispôsobiť sa situácii, ktorá zásadne obmedzuje ich činnosť," podotkol Koudelka.

"Udržiavať a rozširovať kontakty s proruskými aktivistami sa však darilo jednému z vplyvových agentov pôsobiacich v prospech orgánov ruskej štátnej moci, ktorý má navyše väzby aj medzi novinármi a sprostredkované kontakty s niektorými politikmi," uviedla BIS vo výročnej správe. Tieto väzby podľa BIS využíval na nastoľovanie proruskej politickej agendy, koordináciu verejných vystúpení politikov a na medializáciu tém, ktoré sú v súlade so zahraničnopolitickými záujmami Ruska.

"Vplyvová skupina, ktorej je tento agent súčasťou, disponovala dostatkom finančných prostriedkov na to, aby udržiavala, alebo dokonca rozširovala okruh proruských novinárov a aktivistov, ktorí by okrem výroby alternatívneho mediálneho obsahu organizovali verejné akcie využiteľné v prospech ruskej propagandy," uviedla BIS. Dodala, že "zapojeným osobám" boli preplácané náklady na prípravu materiálov a v niektorých prípadoch aj zaistené cesty do zahraničia, kde bola ich činnosť ďalej koordinovaná a kontrolovaná.

Podľa BIS po znížení počtu diplomatov na ruskej ambasáde odišlo aj mnoho osôb s väzbami na ruské spravodajské služby. Tie preto musia hľadať "alternatívne možnosti" na vedenie špionážnych operácií na českom území, uviedla kontrarozviedka. Očakáva, že na to budú využívať schengenský priestor a krajiny, v ktorých sa Rusku podarilo udržať masívnu diplomatickú a spravodajskú prítomnosť.

Podľa BIS sa na niektorých proruských aktivistov obracali zástupcovia ruských štátnych médií, aby získali tendenčné stanoviská využiteľné pre ruskú vnútroštátnu propagandu.

Kontrarozviedka tiež upozornila, že v roku 2021 vzrástol dopyt od ruského vojenského priemyslu, ktorý sa prejavoval najmä "v oblastiach obrábacích strojov, materiálov a know-how aj vojenského materiálu cestou reexportov a nedodržiavania/obchádzania medzinárodných sankcií". Dlhodobé sankcie EÚ voči Rusku sú podľa BIS účinné a nútia Rusko hľadať alternatívne cesty k získavaniu požadovaného tovaru.