Musk prevzal Twitter a hneď prepustil ľudí vo vedení

Musk prevzal Twitter a hneď prepustil ľudí vo vedení Reprofoto Twitter Elon Musk

Miliardár Elon Musk prevzal kontrolu nad internetovou spoločnosťou Twitter a prepustil jej vedúcich pracovníkov. Informovali o tom svetové tlačové agentúry a denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenované zdroje.

 Najbohatší muž sveta podľa nich dokončil akvizíciu sociálnej siete a okamžite prepustil okrem iného jej výkonného riaditeľa Paraga Agrawala. "Vták je oslobodený," napísal na svojom twitterovom účte Musk s odkazom na logo sociálnej siete. Twitter neskôr prevzatie potvrdil, keď informoval regulátora o svojom odchode z burzy, napísala agentúra DPA.

Agrawal a doterajší finančný šéf Twitteru Ned Segal boli v čase uzavretia dohody v ústredí spoločnosti v San Franciscu a boli vyvedení von, píše Reuters. Okrem nich Musk podľa médií prepustil aj ďalších členov vedenia spoločnosti. Napriek tomu, že zásadné personálne zmeny prišli rýchlo, všeobecne sa očakávali a takmer určite sú prvé z mnohých veľkých zmien, ktoré Musk vykoná, podotkla agentúra AP.

Miliardár sa na kúpe Twitteru za 44 miliárd dolárov dohodol tento rok v apríli. V júli však oznámil ukončenie dohody, čo zdôvodnil tým, že mu firma neposkytla údaje ohľadom falošných a spamových účtov na svojej rovnomennej sociálnej sieti. Spoločnosť Twitter následne Muska zažalovala.

Začiatkom októbra miliardár navrhol, že firmu prevezme za pôvodne dohodnutú cenu. Súd mu následne nariadil, aby sa do piatka s firmou Twitter dohodol, či ju prevezme alebo nie. Musk tento týždeň podľa agentúry Bloomberg uviedol, že prevzatie Twitteru dokončí.

Kritici sa obávajú, že zmena vlastníka povedie k menej moderovanému obsahu na tejto sociálnej sieti, čo podporí nenávistné prejavy na platforme. Musk sa tento týždeň v otvorenom liste obrátil na reklamných zákazníkov spoločnosti Twitter a vysvetľoval im, prečo sa rozhodol firmu kúpiť. Vyvracal tak obavy o jej budúci vývoj pod jeho vedením. Twitter by sa nemal stať "miestom hrôzy", kde možno povedať čokoľvek bez následkov, uviedol Musk vo svojom tweete. Platforma musí byť "vrelá a príjemná pre každého".

Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton varoval, že Twitter sa nesmie premeniť na neregulovanú platformu. "V Európe bude vták lietať podľa našich európskych pravidiel," vyhlásil. Nemecká vláda teraz chce zvážiť, či bude chcieť na sieti Twitter ďalej pôsobiť. "Budeme sledovať možné zmeny tejto platformy v najbližších týždňoch a následne vyvodíme vlastné závery," uviedla.

Musk dnes oznámil, že Twitter vytvorí radu pre moderovanie obsahu, v ktorej budú zastúpené veľmi rôznorodé hľadiská. Dodal, že pred zasadnutím tejto rady nedôjde k žiadnym zásadným rozhodnutiam ohľadom obsahu ani k obnoveniam zrušených účtov. Upozornil, že Twitter už pred prevzatím obnovil účet rappera Ye, predtým známeho ako Kanye West, ktorý pred časom zablokoval kvôli jeho antisemitským výrokom.

Bývalý americký prezident Donald Trump prevzatie privítal a vyhlásil, že Twitter sa teraz nachádza v "rozumných rukách" a že ho už nebudú riadiť "radikálni ľavicoví šialenci a maniaci". Neoznámil však, či sa na platformu, ktorá mu v minulosti zablokovala účet, chce vrátiť. Uviedol však, že jeho vlastná sociálna platforma Truth Social "vyzerá a funguje lepšie". Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev zaželal Muskovi "veľa šťastia pri prekonávaní politickej zaujatosti a ideologickej diktatúry na Twitteri".

Musk sa už skôr vyjadril, že chce, aby spoločnosť mala menej obmedzení pre zverejňovaný obsah a že chce "poraziť" spamové roboty na twitteri a zverejniť algoritmy, ktoré určujú, ako je obsah prezentovaný používateľom. Zatiaľ ale neponúkol podrobnosti o tom, ako to všetko dosiahne a kto bude spoločnosť riadiť. Vo štvrtok tiež povedal, že Twitter nekúpil preto, aby zarobil viac peňazí, ale aby sa pokúsil pomôcť ľudstvu, ktoré má rád. Naznačil tiež, že Twitter považuje za základ pre vytvorenie "superaplikácie", ktorá bude ponúkať všetko od prevodov peňazí po nakupovanie a prepravu autom.

Twitter má 7500 zamestnancov a Musk sa vyjadril, že plánuje znížiť počet pracovných miest. Mnoho zamestnancov sa tak bojí o prácu. Musk však uistil, že veľké prepúšťanie nechystá; očakáva sa ale, že zasiahne hlavne členov tímu pre dôveru a bezpečnosť, ktorý zahŕňa moderátorov obsahu.

Päťdesiatjedenročný Musk je šéfom automobilky Tesla a najbohatším človekom na svete. Podľa indexu miliardárov, ktorý zostavuje Bloomberg, dosahuje aktuálna hodnota jeho majetku 212 miliárd dolárov.