Rus dostal už druhý trest za to, že hovoril o sne o Zelenskom

Rus dostal už druhý trest za to, že hovoril o sne o Zelenskom Zdroj: Facebook Володимир Зеленський

Súd v Čite na ruskom Ďalekom východe udelil istému mužovi pokutu 70-tisíc rubľov (cca 700 eur) za to, že britskej stanici BBC a ruskej nezávislej televízii Dožď, popisoval, že dostal trest za to, že na instagrame popisoval svoj sen o ukrajinskom prezidentovi Volodymyru Zelenskom.

Súd Ivana Loseva uznal vinným z toho, že v dvoch prípadoch diskreditoval ruskú armádu. Koncom decembra Losev na instagrame zverejnil reportáž BBC, v ktorej spravodajca stanice v reportáži zo Sibíri hovorí o tom, ako Losev dostal pokutu za zverejnenie svojho sna o Zelenskom. V druhom prípade dal rozhovor televízii Dožď, ktorej novinárom opísal to isté ako BBC. Podľa portálu Novaja gazeta Europe sa o neho úrady začali zaujímať po udaní dvoch rôznych žien. Jedna sa na nich obrátila kvôli rozhovoru s TV Dožď, druhá kvôli reportáži na BBC. Spravodajcovi Steveovi Rosenbergovi Losev okrem iného povedal, že čím bližšie je impérium pádu, tým hlúpejšie zákony prijíma.

Pôvodne Losev dostal pokutu vo výške 30.000 rubľov aj za diskreditáciu ruských ozbrojených síl. Podľa súdu sa toho dopustil, keď na instagrame rozprával svoj sen, ako bol mobilizovaný a do výcvikového tábora vtrhli ukrajinskí vojaci na čele s prezidentom Zelenským. Všetci boli zajatí a vyzeralo to, že budú zastrelení. V tom okamihu Zelenskyj prišiel k Losevovi a povedal mu: "Videl som ťa na instastories, sláva Ukrajine!". Losev mu vo sne odpovedal: "Sláva hrdinom." Potom ho prezident priateľsky poklepal po ramene a svojim vojakom rozkázal, aby tohto muža nechali byť a ostatných zastrelili. Keď sa ho Losev vo sne spýtal, či sa s ním môže odfotiť na instagram, Zelenskyj súhlasil.