Hlasom skupiny, ktorej ďakoval vrah zo Zámockej, má byť 33-ročná žena z Kalifornie

Hlasom skupiny, ktorej ďakoval vrah zo Zámockej, má byť 33-ročná žena z Kalifornie Ilustr. foto: Šimon Kern

Keď vlani v októbri mladý gymnazista zastrelil dvoch ľudí pred bratislavským barom Tepláreň, zahrnul do textu o svojej motivácii k útoku poďakovanie neonacistickej internetovej komunite Terrorgram Collective. Lídri skupiny, ktorá nabáda k násiliu a oslavuje jeho páchateľa, vystupujú anonymne a doteraz nebolo známe, kto za skupinou stojí. Americký web HuffPost teraz upozornil, že stopy vedú k žene žijúcej v Sacramente v americkom štáte Kalifornia.

Skupina antifašistických aktivistov tento týždeň prišla s informáciou, že 33-ročná Dallas Erin Humberová je hlasom audiokníh a videí, ktoré Terrorgram Collective publikuje. HuffPost uvádza, že závery publikované na webe investigatívnej skupiny Left Coast Right Watch sa mu podarilo overiť. Humberová údajne stojí aj za viacerými účtami v komunikačnej aplikácii Telegram, ktorú extrémistická skupina používa na šírenie svojich myšlienok.

Žena je popisovaná ako dlhoročná autorka ilustrácií s neonacistickou tematikou, z ktorých niektoré pravdepodobne speňažila. "Tiež predávala robertkov a vytvárala videá, v ktorých hodnotia rôzne sexuálne pomôcky," píše HuffPost. Skontaktovať Humberovú sa webu nepodarilo. Na žiadosti o vyjadrenie ona ani jej príbuzní nereagovali, hoci vraj bolo jasné, že správu zaslanú na Telegrame si zobrazila.

Mladík identifikovaný ako vrah dvoch obetí zo Zámockej ulice v Bratislave spomenul Terrorgram Collective v sekcii napísané "zvláštne poďakovanie" v manifeste publikovanom súčasne s minuloročným útokom. "Terrorgram Collective, vy viete, kto ste... Budujete budúcnosť pre bielu revolúciu," napísal 19-ročný útočník, ktorý po útoku podľa vyšetrovateľov spáchal samovraždu. Jeho text odrážal nenávisť k členom komunity LGBT+, k Židom aj k ľuďom tmavej pleti a polícia čin vyšetrovala ako teroristický útok.

Odporúčame aj: Hlavným cieľom strelca zo Zámockej bol pôvodne premiér. Na zozname mal aj novinára

Podľa HuffPost to bolo prvýkrát, čo bola Terrorgram Collective spomenutá v podobnom manifeste, ktoré spisujú krajne pravicoví páchatelia útokov v snahe inšpirovať ďalších ľudí k násiliu. Left Coast Right Watch uvádza, že skupina zmienku v texte bratislavského strelca nadšene uvítala a označila ho za prvého "svojho" útočníka.

Terrorgram Collective je považovaná za súčasť takzvaného akceleračného hnutia, ktorého cieľom je urýchliť kolaps multietnickej západnej spoločnosti páchaním masových vrážd a iných násilných činov. Uvedená skupina k takýmto útokom otvorene vyzýva a páchateľov predchádzajúcich útokov s podtextom belošskej nadradenosti označuje ako "svätcov". Vlani publikovala viac ako 20-minútový "dokument" oslavujúci streľby a iné útoky z posledných rokov, v ktorom ženský hlas tieto činy označuje za "posolstvo bieleho teroru".

K odhaleniu totožnosti ženy vystupujúcej v materiáloch skupiny viedla "dlhá cesta z digitálnych omrviniek" siahajúca až do dospievania Humberovej, kedy sa začala objavovať v krajne pravicových zákutiach internetu, píše HuffPost. Správa o "jednej z hlavných propagandistiek" Terrogram Collective nadväzuje na nedávno zverejnené súdne dokumenty identifikujúce možného ďalšieho člena skupiny. Brandon Russel, ktorý v minulosti založil inú neonacistickú bunku, a jeho partnerka čelia obvineniam, že plánovali útok na rozvodnú sieť v americkom štáte Maryland s cieľom odstrihnúť od elektriny mesto Baltimore.