Rozhovor s Muskom: Myslím si, že by som nemal tweetovať po tretej hodine ráno (VIDEO)

Rozhovor s Muskom: Myslím si, že by som nemal tweetovať po tretej hodine ráno (VIDEO) Reprofoto BBC

Spoločnosť Twitter zredukovala počet zamestnancov na 1500, povedal v rozhovore s BBC majiteľ firmy Elon Musk. Keď ju vlani na jeseň kupoval, zamestnávala takmer 8000 ľudí. Musk tiež povedal, že k rovnomennej sociálnej sieti sa vrátila väčšina inzerentov, takže z hľadiska príjmov a výdavkov je v tomto ohľade teraz na nule.

Na otázku, či je ťažké prepustiť toľko ľudí, Musk povedal, že "to nie je vôbec sranda" a niekedy to môže byť bolestivé. Tiež poznamenal, že všetkých zamestnancov neprepúšťal sám, pretože pri takomto počte to nie je možné.

Keď Musk vlani v októbri firmu prevzal, inzerenti začali vo veľkom odchádzať. Musk uviedol, že to bolo spôsobené cyklickou povahou výdavkov na reklamu, z ktorých niektoré boli politické. Hromadné prepúšťanie a technické závady krátko po dokončení akvizície tiež vyvolali obavy z možného šírenia nenávistných prejavov a závadného obsahu. Väčšina inzerentov sa však podľa Muska už vrátila. "Takmer všetci sa buď vrátili, alebo povedali, že sa vrátia," vyhlásil Musk.

Twitter podľa Muska teraz funguje na hranici rentability, v zisku by mohol byť už v tomto štvrťroku. Twitter má tiež najviac používateľov, čo kedy mal, dodal vlastník firmy.

Musk firmu Twitter kúpil po búrlivej bitke s vedením a správnou radou, ktoré podnikateľov zažalovali, aby ho prinútili k uzavretiu obchodu, ako predtým sľuboval. Musk uviedol, že nakoniec prevzatie uskutočnil, pretože k tomu bol právne zaviazaný. Na otázku, či nákup Twitteru neľutuje, odvetil, že "nešlo o večierok" a že "miera bolesti bola mimoriadne vysoká". Posledné mesiace boli podľa neho veľmi stresujúce, ale kúpa firmy bola správna. Samozrejme by sa našlo mnoho chýb, myslí si. "Ale koniec dobrý, všetko dobré, cítim, že ideme dobrým smerom." Ak by mu teraz za firmu niekto ponúkol 44 miliárd dolárov, čo je čiastka, za ktorú ju kúpil, tak by ju predal len v prípade, že by kupujúci bol "tak oddaný hovoriť pravdu", ako je on.

Rozhovor sa dotkol mnohých tém, od vážnych, ako je riešenie sexizmu, až po absurdné. Ako je u Muska zvykom, spestril rozhovor aj vtipmi a menej vážnymi výrokmi. Okrem iného opakovane tvrdil, že generálnym riaditeľom Twitteru je teraz jeho pes Floki. "Má čierny rolák, čo viac potrebuje?" povedal so smiechom. Chvíľami rozhovor vyznieval až bojovne, keď sa Musk otočil proti svojmu anketárovi a spochybňoval prácu BBC vo všetkých oblastiach, od dezinformácií o covide-19 až po nenávistné prejavy.

Musk neposkytuje rozhovory často a rozhovor s BBC vznikol nečakane. BBC mala k dispozícii asi len 20 minút na oznámenie. Naladili si ho viac ako tri milióny používateľov. Rozhovor s Muskom robil novinár James Clayton, ktorý sa hneď na začiatku Muska spýtal, prečo súhlasil s rozhovorom. Musk reagoval, že to bolo spontánne rozhodnutie, a že sa mu to stáva často.

Musk hovoril aj o niektorých súkromných záležitostiach. Priznal, že občas spí v kancelárii, miesto má na gauči v knižnici, kam podľa neho nikto nechodí. Na otázku, aké boli jeho prvé dojmy z Twitteru, odpovedal, že si hovoril, že je to naozaj pekná budova. V diskusii o politických názoroch potom priznal, že v posledných voľbách hlasoval za Joea Bidena, ale Twitter by podľa neho nemal byť miestom, ktoré vyzdvihuje stranícku politiku.

Na otázku ohľadom slobody prejavu na platforme odpovedal otázkou: "Kto je v tomto smere arbitrom?" Podľa neho existuje hranica v prípade nenávistného prejavu, keď nemôže napríklad obhajovať vraždu, pretože je to nezákonné. Cieľom Twitteru podľa Muska je byť najpresnejšou platformou, akou môže byť, aj keď priznal, že žiadny systém nebude dokonalý. Povedal tiež, že je všeobecne proti zakazovaniu, a to aj zákazu čínskej aplikácie TikTok, ktorú sám nepoužíva a ktorej zákaz by Twitteru podľa neho určite pomohol.

Musk tiež priznal, že má zvláštny vzťah s médiami, ktorý sa smiechom opísal ako "láska a nenávisť, možno skôr nenávisť". Médiá sú podľa neho schopné ho pravidelne ohovárať, súčasne ale dodal, že si myslí, že je dobre, že existuje slobodná tlač, v ktorej sa o ňom a ďalších "mocných ľuďoch" môže takto písať.

Clayton tiež Muskovi pripomenul niektoré kontroverzné tweety z minulosti. "Strelil som sa niekoľkokrát do nohy svojimi tweetmi? Áno," priznal. "Myslím si, že by som nemal tweetovať po tretej hodine rannej."

Rozhovor sa dotkol aj overovacej modrej ikony, ktorá bola pôvodne zadarmo a za ktorú je nutné od začiatku tohto mesiaca platiť. Niektoré médiá, ako napríklad The New York Times (NYT), tak o svoju ikonu prišli, pretože odmietli platiť. "Je to len malá čiastka, takže neviem, v čom je ich problém," povedal Musk. "Budeme sa správať ku všetkým rovnako," dodal s tým, že nechce, aby Twitter ďalej posilňoval určitú triedu "pomazaných novinárov", ktorí určia, ako má vyzerať správa.

Musk tiež na záver vyriešil spor Twitteru s BBC kvôli označeniu účtu. BBC sa nepáčilo, že je označovaná ako korporácia "financovaná vládou". Novo na Twitteri bude označená za "verejne financovaná".