FT: EÚ zvažuje, že členským štátom zakáže v sieťach 5G využívať Huawei

FT: EÚ zvažuje, že členským štátom zakáže v sieťach 5G využívať Huawei

Európska únia podľa denníka Financial Times (FT) zvažuje, že členským štátom zakáže v sieťach piatej generácie (5G) využívať spoločnosti, ktoré sú považované za bezpečnostné riziko, vrátane čínskej firmy Huawei.

Takéto úvahy sa objavujú v čase, keď v Bruseli rastú obavy, že niektoré vlády členských krajín v tejto otázke príliš otáľajú.

Len tretina krajín EÚ zakázala Huawei podieľať sa na budovaní kritických častí siete 5G, a to napriek odporúčaniam Bruselu vylúčiť rizikových dodávateľov z investícií do technológií. "To je príliš málo. A ohrozuje to kolektívnu bezpečnosť únie," je presvedčený eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton.

FT s odvolaním sa na predstaviteľov oboznámených s pozíciou EÚ tvrdí, že Brusel môže rozhodnúť o zákaze, ak členské krajiny, vrátane Nemecka, budú naďalej otáľať s prijatím príslušných opatrení. Zákaz by ani tak pravdepodobne neprišiel skôr ako budúci rok.

Spoločnosť Huawei sa stavia proti tejto možnosti. Žiadny súd podľa nej nikdy nezistil, že by sa dopustila krádeže duševného vlastníctva.

Obavy z krádeží duševného vlastníctva i možnej špionáže v prospech Pekingu dáva najhlasnejšie najavo Washington, ktorý vyzýva svojich spojencov, aby firme Huawei zakázali prístup ku kritickej komunikačnej infraštruktúre.