Redaktor napísal o Ficovi u extrémistu Dannyho Kollara, teraz čelí nenávistným útokom

Redaktor napísal o Ficovi u extrémistu Dannyho Kollara, teraz čelí nenávistným útokom

Redaktor Aktualít Matej Príbelský dnes zverejnil článok, v ktorom popísal, ako sa predseda Smeru Robert Fico objavil v diskusii s dezinformátorom a extrémistom Danielom Bombicom*, ktorý vystupuje pod prezývkou Danny Kollar a na ktorého slovenské orgány vydali tri zatykače.

"Keď Danny Kollar uverejnil, že bude vysielať naživo a vysielania sa zúčastní i Robert Fico, Matej sa rozhodol, že to bude sledovať, a ak tam odznie niečo zaujímavé, že o tom napíše. Zaujímavé bolo už to, že Robert Fico išiel do diskusie s človekom označovaným za extrémistu alebo neonacistu, ktorý by mal čeliť stíhaniu na Slovensku,“ povedal pre Omediach.com šéfredaktor Aktualít Peter Bardy.

Včerajší podcast u Bombica moderovala Judita Laššáková, ktorá ma blízko k Ereportu Fedora Flašíka. Redaktor Príbelský v bežnom spravodajskom texte popísal, ako Fico počas debaty kritizoval Hlas, ako sa zastával konšpiračných médií či ako na predsedu Smeru reagovalo publikum.

Redaktor Aktualít monitoruje dianie okolo Bombica už približne rok a od vtedy čelí útokom. „Útok od extrémistu pocítil už po prvom texte, ale zlom nastal v polovici mája, keď sme uverejnili text o tom, ako Google pomáha konšpirátorom a extrémistom. Všimol si to aj extrémista Bombic, ktorý ho nazval dvorným gayom. Následne Matejovi napísal jeden z jeho fanúšikov, že by mu vykopol zuby z papule, písalo mu pár ďalších, ale to na Facebooku odfiltroval," popisuje Bardy.

Obrovská vlna hejtu prišla dnes po článku o vysielaní s expremiérom, Bombic na neho mobilizoval svojich fanúšikov z Telegramu. „Redakcia zvažuje právne kroky,“ povedal pre Omediach.com šéfredaktor Aktualít.

Mladého redaktora sa zastala aj Nadácia Zastavme korupciu: „Člen našej Komunity Zastavme korupciu napísal cez víkend článok o Ficovi a jeho účasti v podcaste Dannyho Kollára. Odozva na seba nenechala dlho čakať. Danny poslal svojich ľudí na telegrame, aby napísali svoje dojmy a komentáre mladému a talentovanému novinárovi. Matejovi už hodiny chodia nenávistné správy. Vyjadrujeme mu podporu a stojíme za ním. Považujeme to za účelovú likvidáciu mladej generácie novinárov, čo je neprípustné.“

Útoky na novinárov vo forme nenávistných prejavov a vyhrážok sú neprípustné. Z novinárov robia živé terče, veríme, že sa všetkými útokmi bude zaoberať aj polícia.

Bombic je podľa webu Infosecurity.sk krajne pravicový konšpirátor, ktorý vo svojich príspevkoch pravidelne píše o neexistujúcej a falošnej pandémii, umelo vytvorenej na „vyhubenie a zotročenie bielej rasy“. Podľa neho je pandémia používaná ako zbraň Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), ktorá je prepojená na Billa Gatesa a sionistov. V súvislosti s inváziou na Ukrajinu Bombic podporuje Putina a nazýva ho „výborným stratégom a pevným chlapom“. Naopak, ukrajinského prezidenta Zelenského označil za potkana a naznačil, že je bábkovým prezidentom, ktorý bol dosadený sionistami.

Bombic sa na sociálnych sieťach chváli predovšetkým svojou činnosťou nazývanou doxxovanie alebo doxxing. Ide o odhaľovanie identity a zverejňovanie súkromných informácií, za účelom poškodiť konkrétnej osobe. Takýmto spôsobom šikanoval ľudí spravujúcich stránku Hoaxy a podvody – Polícia SR či satirickú stránku Zomri. Ľudia, ktorých osobné informácie zverejnil, následne dostávali výhražné správy od Bombicových podporovateľov.