Veľké hudobné vydavateľstvá žalujú Twitter za porušovanie autorských práv

Veľké hudobné vydavateľstvá žalujú Twitter za porušovanie autorských práv

Skupina hudobných vydavateľstiev podala na spoločnosť Twitter žalobu za rozsiahle porušovanie autorských práv. Podľa hudobných spoločností správcovia sociálnej siete nič nepodnikajú proti porušovaniu autorských práv zo strany užívateľov twittera, píše dnes agentúra Reuters.

Od Twitteru žiadajú odškodnenie vo výške 250 miliónov dolárov za porušenie zhruba 1700 autorských práv. Twitter na informáciu o žalobe nereagoval.

Medzi subjektmi, ktoré podali žalobu na súd v štáte Tennessee, sú aj veľké vydavateľstvá ako Sony Music Publishing či Universal Music Publishing Group. Podľa nich správcovia twitteru umožňujú na sieti zverejňovať videá s hudbou bez riadne zakúpenej licencie a ignorujú porušovanie autorských práv. Podľa vydavateľstva tým twitter získava nespravodlivú výhodu voči ďalším sociálnym sieťam, ktoré konajú korektne.

Podľa autorov žaloby problémy s twitterom ohľadom autorských práv k hudbe trvajú dlhú dobu. Zhoršili sa však po tom, čo sociálnu sieť kúpil miliardár Elon Musk vlani v októbri. Ten vykonal rozsiahle škrty v personálnej oblasti spoločnosti, ktorá twitter spravuje. "Vo vnútorných pomeroch v Twitteri, ktoré súvisia so záležitosťami v tomto prípade, panuje chaos," tvrdia hudobní nakladatelia.