S novým logom Twitteru môže byť problém

S novým logom Twitteru môže byť problém Zdroj: Twitter

Rozhodnutie miliardára Elona Muska premenovať spoločnosť Twitter na X môže byť právne komplikované. Právo na duševné vlastníctvo písmena X majú aj iné firmy, vrátane Microsoftu alebo spoločnosti Meta Platforms. X sa široko používa a cituje v ochranných známkach, takže firma môže byť v budúcnosti nútená svoje logo brániť na súde, uviedla agentúra Reuters.

 "Existuje stopercentná pravdepodobnosť, že Twitter kvôli tomu niekto zažaluje," povedal právnik špecializujúci sa na ochranné známky Josh Gerben. Uviedol, že napočítal takmer 900 aktívnych registrácií ochranných známok v Spojených štátoch, ktoré už pokrývajú písmeno X v celom rade odvetví.

Musk, ktorý Twitter kúpil vlani v októbri zhruba za 44 miliárd dolárov, v pondelok premenoval túto sociálnu sieť na X. Ukázal tiež nové logo, ktoré tvorí práve písmeno X v čiernobielom prevedení.

Ochranné známky chránia veci, ako sú názvy značiek, logá a slogany, ktoré identifikujú zdroje tovaru. Ich majitelia sa môžu dovolávať ochrany pri porušení práv, ak by iná značka uviedla spotrebiteľa do omylu. Opravné prostriedky siahajú od peňažných škôd až po rozhodnutie používania značky zablokovať.

Microsoft od roku 2003 vlastní ochrannú známku X súvisiacu s komunikáciou o jeho videohernom systéme Xbox. Meta Platforms, ktorá začiatkom tohto mesiaca spustila sociálnu sieť Threads, nového rivala Twitteru, vlastní federálnu ochrannú známku registrovanú v roku 2019. Tá sa vzťahuje na modrobiele písmeno X pre oblasti softvéru či sociálnych médií.

S problémami v oblasti duševného vlastníctva sa stretáva aj samotná Meta, keď začala používať tento názov namiesto názvu Facebook. Čelí žalobám o ochrannej známky, ktoré vlani podala investičná spoločnosť Metacapital a spoločnosť MetaX pre virtuálnu realitu. Ďalší spor urovnala kvôli svojmu novému logu symbolizujúcemu nekonečno.

"Vzhľadom na obtiažnosť ochrany jediného písmena, obzvlášť komerčne obľúbeného ako X, bude ochrana Twitteru pravdepodobne obmedzená na grafiku veľmi podobnú ich logu X," povedal agentúre Reuters právny zástupca pre ochranné známky v právnickej firme Loeb & Loeb Douglas Masters. "Logo nie je príliš výrazné, takže ochrana bude veľmi zúžená," dodal.

O tom, že Meta vlastní ochrannú známku na písmeno X, napísal už skôr server Insider. Právnik Ed Timberlake na twitteri uviedol, že jednu takú ochrannú známku má aj Microsoft.

Meta a Microsoft pravdepodobne nepodajú žalobu, pokiaľ sa nebudú cítiť v ohrození, že značka Twitter, respektíve X, zasahuje do hodnoty značky, ktorú si vybudovali, povedal Gerben.