Šíri sa deepfake video so šéfredaktorom Aktualít a redaktorkou Markízy

Šíri sa deepfake video so šéfredaktorom Aktualít a redaktorkou Markízy

Na sociálnych sieťach sa šíri video, ktoré zneužíva tvár a meno šéfredaktora Petra Bárdyho.

Video zdieľa podvodná stránka, ktorá v minulosti takto zneužívala hlas a meno moderátorky televízie Markíza Danice Nejedlej a zjavne sa pokúšala získať podvodom aj ľudí v iných krajinách, napríklad v Poľsku.

Reprofoto podvodného deepfakevidea
Podvodná stránka sa prostredníctvom upraveného hlasu Petra Bárdyho a Kleinovej snaží nalákať ľudí, aby investovali do podvodnej investičnej platformy, pri ktorej zneužíva aj tvár Elona Muska.

„Priatelia, tak ma zneužili na deep fake kampaň na nejaký podvodný produkt - použitá foto je z videa, ktoré tu nebude dávať. Chcem vás pred tým varovať, upozorniť, že je to podvod a poprosiť o jeho nahlasovanie,“ reagoval na video Bárdy.

Podvodov pribúda

Na množiace sa podvodné investičné ponuky zneužívajúce verejne známe osoby či obchodné značky dôveryhodných obchodných spoločností upozorňuje už aj Národná banka Slovenska. Upozorňuje všetkých, ktorí sa s uvedenými či obdobnými podvodnými investičnými ponukami stretli, aby takéto príspevky a webové stránky ignorovali a predovšetkým odmietli registráciu a nezadávali žiadne osobné a platobné údaje. "Tiež odporúčame tieto podvodné ponuky nahlásiť NBSa alebo priamo orgánom činným v trestnom konaní a v prípade podvodných investičných ponúk šíriacich sa prostredníctvom sociálnych sietí aj administrátorovi konkrétnej sociálnej siete."

Odporúčame aj: NBS: Podvodná investičná ponuka môže mať tieto znaky

Obozretnosť je potrebné zvýšiť v prípade, ak subjekt, s ktorým komunikujete alebo s ktorým plánujete vstúpiť do zmluvného vzťahu, nemá na výkon svojej činnosti na území SR udelené povolenie NBS. Na overenie povolenia slúži internetová stránka subjekty.nbs.sk.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku a na Instagrame