Monica Lewinsky je na Twitteri. Bojuje proti kyberšikane

Monica Lewinsky je na Twitteri. Bojuje proti kyberšikane Twitter M.L.

Monica Lewinsky začala tweetovať. Jej prvý tweet #HereWeGo" sa objavil na sociálnej sieti minulý týždeň.

 

 

Monica Lewinsky, ktorej život v roku 1998 poznačil škandál s vtedajším prezidentom Billom Clintonom, takto ohlásia návrat do verejného života. Jej prvý status súvisel s jej následným vystúpením na konferencii časopisu Forbes, kde oznámila, že začína "kultúrnu revolúciu" a že bude bojovať proti kyberšikane, ktorej sa cíti byť obeťou.

Z pár dní zverejnila štyri statusy a má takmer 80 tisíc Followers.

"Bola som skúšobný pacient. Prvá osoba, ktorej povesť bola úplne zničená po celom svete prostredníctvom internetu," tvrdí Lewinská. Lenže sa mýli, internet bol len nositeľom informácie o udalosti, ktorá sa skutočne stala, píše komentátor ihned.cz Daniel Anýž.

Zatiaľ Lewinsky na svojom Twitteri zverejnila prieskum, podľa ktorého až štyridsať percent dospelých užívateľov internetu (v USA) zažilo osobne niektorý druh online obťažovania. Nadávky a cielene ponižovanie sú najčastejšie formy on-line obťažovania. Druhá kategória zahŕňa menej časté, ale intenzívnejšie a emocionálne škodlivejšie skúsenosti, ako je sexuálne obťažovanie, fyzické hrozby, trvalé obťažovanie a prenasledovanie.

Obťažovaniu dochádza vo všetkých vekových skupinách, ale obzvlášť u mladšej populácie. Približne 65% z užívateľov internetu vo veku 18-29 rokov (70% týchto vekových kategórií 18-24) zažilo nejaký druh obťažovania online. Stalking a sexuálne obťažovanie je častejšia u mladých žien ako u mladých mužov.