Spoločnosť Walt Disney sa ospravedlnila za nevhodnú "gratuláciu"

Spoločnosť Walt Disney sa ospravedlnila za nevhodnú "gratuláciu" Foto: WD

Spoločnosť Walt Disney sa dnes ospravedlnila za odkaz na sieti Twitter, v ktorom v deň 70. výročia zvrhnutia atómovej bomby na japonské mesto Nagasaki poslala "blahoželanie k nešpeciálnemu dňu". Informovala o tom dnes agentúra AP.

Americká spoločnosť Walt Disney v Japonsku si vo svojom nedeľňajšom tweete vypožičala názov piesne zo svojho kresleného filmu Alenka v ríši divov, a poslala čitateľom želanie "veľmi veselých nenarodenín". V japonskom preklade bol ale deň spomenutý ako "nešpeciálny". Nasledovala ostrá kritika niektorých čitateľov, ktorí vyslovili pochybnosti nad tým, či pošta prišla vo vhodnom čase.

Zvrhnutie atómovej bomby na Nagasaki pripravilo o život až 80.000 ľudí, prevažne civilistov. Tri dni predtým spoznala účinky tejto ničivej zbrane Hirošima. Spojené štáty takto chceli prinútiť Tokio ku kapitulácii a vyhnúť sa stratám pri dobývaní japonských ostrovov. Japonsko bezpodmienečne kapitulovalo 15. augusta.

"Prečo nám posielate blahoželanie, pán Disney?", pýtal sa podľa AP jeden z čitateľov.

Spoločnosť sa dnes ospravedlnila za "rozpaky", ktoré spôsobila jej správa. Uviedla tiež, že sa postará o to, aby svoj účet na Twitteri spravovala pozornejšie.