Čína vyrobila klip na svoju päťročnicu

Čína vyrobila klip na svoju päťročnicu

Štátna tlačová agentúra Nová Čína dnes zverejnila bizarné video s kreslenými postavičkami a sprievodnou piesňou, ktorej lacný text vypočítava prednosti plánu pre budúcu päťročnicu.

 

 

Päťročné plány hospodárskeho rozvoja Číny pôsobia ako prežitok z minulých čias, propagandistické orgány sa ale podľa webu denníka The Washington Post usilovne snažia presvedčiť verejnosť, že ide o vzrušujúce čítanie.

""A čože chystá Čína teraz? Trinástu päťročnicu!" opakuje sa v refréne stále dookola. Kreslený film podľa denníka The Washington Post vzdialene pripomína animácie, ktoré Terry Gilliam vytváral pre komediálnu skupinu Monty Python. Nechýbajú ústa bez tela, plávajúce listy lekien, na ktorých ležia počítače a písacie stroje, alebo ruky vyrastajúce zo zelených kvetináčov.

Trojminútový krátky film vyratáva pozitíva "geniálneho" plánu, ktorý podľa anglického textu piesne vznikol na základe rozsiahlych štúdií a diskusií. Plán bol podľa songu vybrusovaný do dokonalosti "mnohými a mnohýmimi debatami, stovkami debát" na všetkých úrovniach. Toľkými debatami, že by tomu človek neveril, tvrdí video a pýta sa: "Bláznivé, že áno?"

Cez obrazovku preletí primitívne dvojrozmerná vesmírna loď, zatiaľ čo na streche autobusu sa vezie štvorčlenná kapela, kde jeden z hudobníkov má make-up a la David Bowie.

Návrh novej päťročnice má tento týždeň schváliť na svojom plenárnom zasadnutí v Pekingu Ústredný výbor Komunistickej strany Číny.