Ľudia menia profilovky, angažujú sa v pomoci aj nadávajú - Paríž zmenil Facebook

Ľudia menia profilovky, angažujú sa v pomoci aj nadávajú - Paríž zmenil Facebook

Sociálne siete pri tragických udalostiach zohrávajú stále častejšie dôležitú úlohu.

 

 

Nielen súcit, žiaľ a slová spolupatričnosti a podpory ľuďom v Paríži a vo Francúzsku zaplavujú celý deň Facebook aj ďalšie sociálne siete.

Na Facebooku pribúdajú fotografie s filtrom francúzskej vlajky, logá so siluetou mesta Paríž alebo Eiffelovej veže.

Facebook krátko po útokoch aktivoval službu Safety Check, vďaka ktorej sa ľudia v metropole Francúzska mohli vzájomne informovať o tom, či sú v poriadku.

Odporúčame aj: Markíza bude mať mimoriadnu reláciu, Sme rozdáva mimoriadne vydanie

Na sociálnych sieťach vznikajú skupiny, ktoré organizujú dobrovoľníkov, odbery krvi pre ranených ale aj skupiny tých, ktorí ponúkajú ubytovanie či pomoc. Rýchlemu šíreniu informácií v tomto prípade pomáhajú hashtagy: napríklad #PorteOuverte – s ponukami ubytovania, husthage #PrayForParis je zas výzva k modlitbe. Podobne sa podľa ČT24 šíria informácie o doprave.

Twitter

Súcit a súdržnosť s Parížom prejavujú hlavne na Twitteri mnohí politici ale aj metropoly po celom svete, ktoré vo farbách trikolóry rozsvietili svoje pamiatky. Na sociálnych sieťach sa šíria fotografie nasvietenej opery v Sydney, amerického World Trade Center, Londýnskeho oka, City Hall v San Franciscu. Vo farbách modrej, červenej a bielej je osvetlený aj Bratislavský hrad.

Zároveň pribúdajú aj prvé karikatúry.
Sociálne siete sú aj miestom, kde sa v súvislosti s útokmi v Paríži šíria aj fanatické a nenávistné vyjadrenia, ktoré útočia na komunitu moslimov či utečencov, a naopak vyhlásenia, ktoré ich korigujú.

Aj keď oficiálne úrady zatiaľ nezverejňujú mená obetí, na sociálnych sieťach už pribúdajú aj prvé fotky obetí a ich príbehy.