Belgické médiá sa odmlčali, situácia je extrémne vážna, povedal belgický premiér

Belgické médiá sa odmlčali, situácia je extrémne vážna, povedal belgický premiér lagrandplace.org

Belgické médiá prestali dnes večer informovať o podrobnostiach protiteroristických operácií v Bruseli, aby ju neohrozili. Polícia požiadala nielen médiá ale aj verejnosť o zdržanlivosť pri zverejňovaní detailov napríklad na sociálnych sieťach.

 

 

Na jar, pri teroristickom útoku na Charlie Hebdo, sa polícia sťažovala, že podrobné informácie od médií aj na sociálnych sieťach, im komplikovalo prácu.

„Situácia je extrémne vážna," informoval dnes vo verejnoprávnej televízii v súvislosti s aktuálnou protiteroristickou operáciou v Bruseli belgický premiér.

Belgické bezpečnostné sily dnes večer uzavreli niekoľko ulíc v centre Bruselu, pravdepodobne v súvislosti s teroristickou hrozbou. Ľudia bývajúci v tejto oblasti boli vyzvaní, aby sa nepribližovali k oknám a hoteloví hostia, aby nevychádzali. Belgická vláda len krátko pred začiatkom akcie v centre mesta rozhodla, že štvrtý, najvyšší stupeň bezpečnostných opatrení v Bruseli bude predĺžený až do pondelka.

Na sociálnych sieťach sa dnes začali objavovať aj fotografie vojakov, ktorí blokujú ulice. Belgická polícia preto podľa ČT24 žiada užívateľov sociálnych sietí, aby nezverejňovali informácie o pohybe policajných jednotiek v uliciach Bruselu. Na Twitteri prosbu zverejnil minister obrany Steven Vandeputte. ľudia reagujú tak, že na sociálne siete dáavajú statusy s fotkami mačiek.

Podobne opatrne pristupujú k informáciám aj francúzske médiá pri policajných operáciách v Paríži. "Charlie Hebdo bola škola pre všetkých - ako pre políciu tak aj pre novinárov," povedal reportér Petr Zavadil z ČT24. Vtedy to došlo do takého štádia, že niektoré médiá priniesli dokonca v živom vysielaní informáciu aj o tom, že je jeden svedok schovaný v chladiarenskom boxe v budove, kde ešte boli teroristi, čím priamo ohrozili jeho život. Niektoré médiá vtedy argumentovali právom na informácie. 

 

V Bruseli je dnes uzavreté bezprostredné okolie historického námestia Grand Place. V sobotu boli bezpečnostné opatrenia v Bruseli zvýšené na štvrtý stupeň kvôli vierohodným informáciám o bezprostrednej hrozbe teroristického útoku. Podobať by sa vraj mal tomu, ktorý v piatok 13. novembra vzal v Paríži život 130 ľuďom.

Bruselská polícia už viac ako týždeň pátra po Salah Abdeslamovi, ktorý sa údajne priamo zapojil do atentátov vo francúzskej metropole a potom sa vrátil do bruselskej štvrti Molenbeek, kde žil. Jeden z Abdeslamových bratov sa v Paríži vyhodil do povetria.