Twitter zaplavili mačky, ako reakcia na teroristický záťah v Bruseli

Twitter zaplavili mačky, ako reakcia na teroristický záťah v Bruseli Twitter


Pózujúce mačky, mačky ako bojovníčky, mačky zahalené v šatkách, kreslené mačky či zábavné videá s mačkami - Belgičania počas protiteroristického zásahu v Bruseli zaplavili Twitter obrázkami mačiek.


Nečakane a s humorom tak od nedeľného večera reagovali na výzvu polície nezverejňovať podrobnosti o protiteroristickej operácii, počas ktorej bolo zatknutých najmenej 16 ľudí.

Nedeľný protiteroristický záťah si vynútil uzavretie historického centra Bruselu, ktoré bol už predtým ochromené bezpečnostnými opatreniami v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži pred viac ako týždňom.

Polícia a minister obrany v nedeľu vyzývali novinárov ale aj verejnosť, aby nezverejňovali informácie, fotky či videá z protiteroristickej akcie.

Belgičania na to reagovali svojským spôsobom - s hashtagom #BrusselsLockdown začali zdieľať fotky mačiek – najprv na Twitteri a potom sa akcia rozšírila aj na iné sociálne siete.

Odporúčame aj: Belgické médiá sa odmlčali, situácia je extrémne vážna, povedal belgický premiér

Mačičky boli zachytené na naaranžovaných snímkach alebo fotomontážach hlavne ako ozbrojení mačací hrdinovia zasahujúci proti zloduchom.
Akciu spustil kameraman holandskej televízie NOS Hugo Janssen, ktorý zverejnil fotografiu svojho kocúra. "Namiesto tweetov o policajnej aktivite v Bruseli sem dávam fotku našej mačky Mozarta," napísal v tweete.

Belgické úrady reakciu verejnosti hodnotili kladne. "Federálny prokurátor a polícia ďakuje médiám aj užívateľom sociálnych sietí za to, že brali ohľad na potreby prebiehajúcej operácie," vyhlásil hovorca prokuratúry Eric Van Der Sypt.