Hackeri zaútočili na BBC, vraj cvičili útok proti Islamskému štátu

Hackeri zaútočili na BBC, vraj cvičili útok proti Islamskému štátu Foto: BBC

Ku štvrtkovému počítačovému útoku na portál britskej spravodajskej stanice BBC sa dnes prihlásila skupina hackerov, ktorí tak vraj testovali svoje schopnosti pred podobným útokom na weby radikálnej organizácie Islamský štát (IS).

"Všetky internetové portály BBC boli vo štvrtok dopoludnia neprístupné kvôli rozsiahlemu počítačovému útoku," uviedla vtedy verejnoprávna stanica vo vyhlásení na svojom webe po obnovení internetových služieb. Klientom sa ospravedlnila. Kto za počítačovým útokom stojí, nevedela.

"Bol to len test. Neplánovali sme to tak, aby sa to zrútilo na viac hodín. Niekedy si uvedomujeme, že robíme aj nesprávne veci. Avšak kto je okrem počítačových hackerov pripravený bojovať na sieti s teroristami?" uviedla vo vyhlásení podľa Reuters skupina zvaná New World Hackers.
Hovorkyňa BBC povedala, že stanica sa k dnešnému vyjadrenie skupiny hackerov nebude vyjadrovať.

Klienti BBC sa vo štvrtok začali sťažovať na chybné fungovanie webu BBC okolo 08:00 SEČ. Výpadok neobmedzil tradičné rozhlasové a televízne vysielanie stanice. Internetové služby BBC boli obnovené krátko pred 12:00 SEČ.
Podobný typ útokov sa snažia zablokovať internetové služby "zaplavením" siete veľkým množstvom odkazov či narušením spojení s vytipovaným serverom. BBC bola terčom podobného útoku už v júli 2014.

Podľa britskej polície sa vlani stalo terčom počítačových útokov 30 percent britských podnikov a inštitúcií.