Videá Bowieho majú rekordnú sledovanosť, najviac pieseň, kde učtuje s blížiacou sa smrťou

Videá Bowieho majú rekordnú sledovanosť, najviac pieseň, kde učtuje s blížiacou sa smrťou

Bowie po smrti prekonal rekord Adele pri zverejnení piesne Hello.

 

 

Hudobné videá zosnulého speváka Davida Bowieho majú na internete nebývalú sledovanosť. Portál Vevo oznámil, že v pondelok, teda v deň oznámenia hudobníkovej smrti, registroval rekordný počet 51 miliónov prehratí Bowieho videoklipov.

Portál Vevo ponúka videá oficiálne povolené hudobnými vydavateľstvami. Pondelkové skóre u Bowieho videoklipov znamenal historicky najvyšší počet prehratí videí jedného umelca počas jedného dňa. Bowie tak prekonal doterajší rekord britskej speváčky Adele, ktorej videá 23. októbra zaznamenali 36 miliónov spustení, v ten deň vyšiel jej dlho očakávaný song Hello.

Najčastejšie ľudia v pondelok zabrúsili na videoklip k piesni Lazarus, ktorá je posledným songom na poslednom Bowieho albume Blackstar. Ten vyšiel minulý piatok, v deň Bowieho 69. narodenín. Temný videoklip zaznamenal viac ako 20-percentný podiel medzi všetkými sledovanými Bowieho videmi.

Videoklip k piesni Lazarus bol rovnako ako album Blackstar zverejnený len dva dni pred Bowieho úmrtím. Spätne sa pritom javí v úplne novom svetle, pretože Bowie v hudobnom klipe zjavne účtuje s blížiacou sa smrťou.

Bowie, ktorý bol nielen spevákom, ale tiež uznávaným hercom a módnou ikonou, sa v 80. rokoch minulého storočia nadšene pustil do natáčania videoklipov po tom, čo sa objavila hudobná televízia MTV.

Bowie zomrel v nedeľu po 18-mesačnom boji s rakovinou, zrejme pečene. Jeho posledný album Blackstar sa tiež vyšplhal na čelo rebríčka najpredávanejších albumov internetového hudobného obchodu iTunes.