Turecko zadržalo holandskú novinárku kvôli jej názorom na Twitteri

Turecko zadržalo holandskú novinárku kvôli jej názorom na Twitteri Foto: Twitter

Turecké úrady zadržali na niekoľko hodín holandskú novinárku na západe krajiny kvôli kritike tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.


Podľa agentúry AFP holandské ministerstvo zahraničia záležitosť pozorne sleduje a reportérku po jej zatknutí kontaktoval holandský premiér Mark Rutto. Nejde o prvý prípad, keď má aj zahraničný novinár ťažkosti s tureckými úradmi kvôli kritickému hodnoteniu Erdoganovho politického pôsobenia.

Holandská novinárka Ebra Umarová, ktorá má turecký pôvod, nedávno kritizovala tureckého prezidenta v holandských novinách Metro. Na svojom twitterovom účte napísala, že bola zadržaná kvôli svojim výrokom proti Erdoganovi na tejto internetovej sociálnej sieti. Po prepustení informovala, že je síce na slobode, ale nemá povolené opustiť turecké územie.

Turecké úrady odmietli záležitosť komentovať.

Od Erdoganovho nástupu do prezidentskej funkcie v auguste 2014 vedú turecké orgány takmer 2000 súdnych konaní proti umelcom, novinárom aj ďalším občanom, vrátane maloletých, pre urážku hlavy štátu. Väčšinou za to, že kritizovali prezidentove autoritárstvo alebo ho obvinili z neschopnosti.