Mesto prispôsobilo semafory závislákom na mobiloch

Mesto prispôsobilo semafory závislákom na mobiloch Ilustr.foto: Youtube

Radnicu v meste Augsburg znepokojil nový fenomén: chodci ktorí neprestajne pozerajú do svojich inteligentných telefónov a nevšímajú si semafory.

Problém sa úrady pokúsili vyriešiť tak, že svetlá nechali nainštalovať na začiatok cesty priamo do asfaltu, aby ich neprehliadli ani chodci pozerajúci permanentne dole, napísal americký denník The Washington Post.

Nápad dostalo vedenie Augsburgu potom, čo električka zrazila pätnásťročné dievča, ktorá sa pri prechádzaní koľají pozerala do mobilu. "Ľudia sú teraz o niečo pozornejší," tvrdí o nových semaforoch hovorkyňa radnice Stephanie Lermenová.

Vedenie mesta podľa nej prostriedky na cestné semafory vynaložilo múdro aj s ohľadom na nedávny výskum, ktorý ukázal, že takmer 20 percent chodcov v európskych mestách rozptyľujú ich mobily. Viac je pritom podľa spomínaného výskumu ohrozená bezpečnosť mladých ľudí, ktorí pri chôdzi často kontrolujú svoj facebook alebo chatujú na WhatsApp.

Foto: Stadtwerke Augsburg

Podobný problém majú aj v Spojených štátoch. Washingtonská univerzita zistila, že jeden z troch Američanov na nebezpečných križovatkách píše na šikovnom telefóne správy alebo na ňom pracuje. Ministerstvo dopravy nemá podľa The Washington Post pochýb o tom, že tento zvyk stojí za rastúcim počtom usmrtených chodcov.

Augsburg nie je jediným mestom, ktoré bolo nútené reagovať na zvyšujúce sa množstvo mobilných závislákov medzi chodcami. Čínsky Čchung-čching už v roku 2014 zaviedol na chodníku pás vyhradený pre takzvané "smombies", ako sa podľa kombinácie anglických slov smartphone (chytrý telefón) a zombie hovorí kráčajúcim osobám hypnotizujúcim svoj telefón. "V našich uliciach je veľa starých ľudí a detí a chôdza s mobilom môže spôsobiť nežiaduce kolízie," komentoval to vtedy predstaviteľ miestnej radnice v rozhovore s agentúrou AP.