Súd v USA schválil prísnu reguláciu poskytovateľov internetu

Súd v USA schválil prísnu reguláciu poskytovateľov internetu Ilustr.foto Towercom


Federálny odvolací súd v USA schválil výrazné sprísnenie štátneho dohľadu nad poskytovateľmi internetového pripojenia v rámci princípu takzvanej sieťovej neutrality.

Rozhodnutie trojčlenného zboru je veľkou prehrou pre káblové spoločnosti a mobilných operátorov a naopak víťazstvom pre vládu prezidenta Baracka Obamu a rad internetových spoločností. Obama vlani presadil, aby Federálna komisia pre spoje (FCC) zaviedla kontroverzné pravidlá, ktoré okrem iného zakazujú poskytovateľom internetu ponúkať rýchlejšie internetové služby za poplatok.

Sudcovia podporili pomerom 2: 1 rozhodnutie FCC, ktoré zaradilo poskytovateľa širokopásmového a mobilného pripojenia na úroveň obyčajných telekomunikačných podnikov "verejných služieb", ktoré sú zo zákona podrobené prísnej vládnej regulácii. Poskytovatelia internetu budú musieť so všetkou internetovou prevádzkou zaobchádzať rovnako, FCC ale sľúbila, že vzhľadom k rýchlemu rozvoju technológií bude konkrétne sporné prípady posudzovať individuálne.

Kritici týchto pravidiel poukazujú na to, že drastická regulácia telefónnych spoločností v tomto odvetví prakticky zmrazila inovácie a investície do nových technológií a že s internetovým pripojením to teraz dopadne rovnako. Podľa káblových a telekomunikačných spoločností pravidlá nakoniec povedú aj k regulácii sadzieb; poskytovateľ širokopásmového pripojenia Verizon poukázal na to, že nové pravidlá bola "napísaná v ére parnej lokomotívy a telegrafu".

Poskytovatelia internetu predtým dva súdne spory proti snahe vlády a FCC zaradiť ich medzi "verejnej služby" vyhrali. Dnes uviedli, že sa odvolajú buď k celému plénu odvolacieho súdu, alebo na najvyšší súd.

Zástupcovia odvetvia takisto uviedli, že zvýšia úsilie o to, aby presvedčili Kongres k zásahu proti novým pravidlám a širokým právomociam FCC voči nim. Republikánsky senátor John Thune, ktorý predsedá výboru pre obchod, podľa agentúry Reuters povedal, že rozhodnutie "podporilo obmedzenia určené pre éru monopolných telefónnych služieb", a dodal, že Kongres musí zasiahnuť proti tomu, aby "internetový ekosystém dopodrobna riadil vysoko politický orgán". Päťčlenná FCC je zložená zo zástupcov dvoch politických strán v Kongrese a teraz v nej majú väčšinu demokrati, ktorí pre nové pravidlá hlasovali.

Podľa predsedu FCC Toma Wheelera je rozhodnutie súdu "víťazstvom pre spotrebiteľov a inovátorov, ktorí si zaslúžia ničím nenarušený prístup k celému webe". Tvrdá regulácia podľa neho "zachová slobodu prejavu a ekonomický rast". Rozhodnutie nadšene privítali poskytovatelia internetového obsahu na čele s videopožičovni Netflix.