Hviezdu sociálnych médií uškrtil vlastný brat

Hviezdu sociálnych médií uškrtil vlastný brat Foto: FB Qandeel B. Official

Mladú pakistanskú hviezdu sociálnych médií Kandil Baluch uškrtil jej brat. Oznámila to v sobotu polícia.

 

 

Ide o ďalší prípad takzvaných vrážd zo cti. Dvadsaťšesťročná Pakistanka, často prirovnávaná k americkej celebrite Kim Kardashian, rozdeľovala svojimi provokatívnymi fotkami a videami verejnú mienku v tejto konzervatívnej moslimskej krajine, kde sú ženy často utláčané vlastnou rodinou alebo spoločnosťou, v ktorej žijú.

Baluch, vlastným menom Fauzia Azimov, na facebooku písala o tom, že sa snaží zmeniť "typické ortodoxné zmýšľanie" svojho ľudu. Ostrú diskusiu nedávno vyvolali zábery, na ktorých pózuje s moslimským duchovným. Mladej žene sa v minulosti niekoľkokrát vyhrážali smrťou. Kvôli obavám o vlastný život odišla z Karáčí do provincie Pandžáb.

Baluch bola zabitá v piatok v dome svojej rodiny na predmestí paňdžábského mesta Multan. O vražde políciu informoval otec celebrity, podľa ktorého Kandil uškrtil jeho syn Vasím Azim, ktorého polícia neskôr zatkla.

"Samozrejme, že som ju uškrtil," vyhlásil Vasím na tlačovej konferencii, ktorú usporiadala polícia. Uviedol, že ľudia sa mu kvôli fotkám jeho sestry vysmievali a že zahanbenie bolo pre neho už neznesiteľné. Zabil ju tak, že jej podal sedatíva a neskôr ju v spánku zadusil.

Baluch bola hlavnou živiteľkou rodiny.
"Peniaze sú dôležité, ale rodinná česť je dôležitejšia," povedol Azim. "Bol som odhodlaný zabiť buď seba, alebo ju," povedal agentúre AP, než ho odviedli preč.

Smrť Baluch vyvolala na sociálnych sieťach smútok a rozhorčenie. Násilnú smrť mladej ženy odsúdila filmárka Šarmín Obaid Činojová, ktorej dokument A Girl in the River (Dievča v rieke) tento rok získal Oscara a vyvolal v Pakistane debatu o "vraždách zo cti".

Takmer 1000 žien sa každoročne stáva v Pakistane obeťou kvôli tomu, že porušia konzervatívne islamské pravidlá týkajúce sa lásky a manželstva. Skupina vplyvných sunnitských duchovných v Pakistane nedávno vydala islamský náboženský dekrét čiže fatvu, ktorý odsudzuje zločiny spáchané v mene cti ako nemorálne.