Facebook sa zmenil, toto sú naše odporúčania

Facebook sa zmenil, toto sú naše odporúčania Zdroj: Facebook

 Spoločnosť Facebook sa rozhodla, že nám podsunie, čo máme a čo nemáme čítať. Poradíme vám, ako si nastaviť facebook čo najlepšie podľa vlastných potrieb.

 

 

Facebook už dávno nie je platformou, akou býval v prvých rokoch. Sociálna sieť postupne z roka na rok redukovala viditeľnosť príspevkov a nútila majiteľov stránok, aby za viditeľnosť platili – cez sponzorované odkazy. Viditeľnosť príspevkov klesla za posledné roky až na 2-4 percentá.

V týchto dňoch nastali na Facebooku na Slovensku prevratné zmeny. Facebook vybral Slovensko na testovanie svojho nového nástroja – tzv. Prieskumníka (Explore Feed).

Čo Facebook vlastne urobil?

Odčlenil príspevky stránok z Noviniek (News Feed) do extra zložky Prieskumník (Explorer Feed), o čom aj užívateľov takto informuje:

Výsledkom je, že na hlavnej stránke Novinky (kde trávi čas veľká časť užívateľov) sa ukazujú príspevky len od priateľov a sponzorované odkazy, a aj to podľa nejasného algoritmu.

Príspevky z firemných či spravodajských stránok presunul do Prieskumníka.
Prieskumník nájdu užívatelia ako novú ružovú rakety vľavo hore, v mobilnej aplikácii je na spodnej navigačnej lište.


Nedostatky prieskumníka

Na prvý pohľad racionálne riešenie – na News Feed vidíte len to, čo zdieľajú priatelia a rodina  a odkazy zo stránok sú v Prieskumníku. Má to však jeden háčik – Prieskumník už neumožňuje pozerať veci chronologicky a tak vám ich ukazuje rôzne, aj pár dní staré statusy. Problémom je aj to, že vám ukazuje aj príspevky stránok, ktoré vôbec nesledujete. Ale Facebook si myslí, že by vás mohli zaujímať.

Odporúčame: Prinášame návod, ako vidieť na Facebooku všetko, čo chcete, a chronologicky. Bez Prieskumníka

Naše odporúčania, ak chcete používať Prieskumník:

  • Ak chcete mať prísun informácií zo stránok, preklikávajte sa pravidelne na Prieskumník. Má to aj výhodu, že ak nemáte náladu na príspevky o chorobe, obede či predaji starej skrine od stoviek vašich priateľov, tak ich v Prieskumníku nevidíte.
  • Na stránkach, ktoré sú pre vás dôležité (napríklad Omédiách.com), si môžte nastaviť, že sa vám budú ukazovať prioritne AKO PRVÉ a musíte mať zapnuté aj UPOZORNENIA:
  • Ak natrafíte na zásadné statusy, dobré články, prospešné informácie, zdieľajte ich alebo komentujte. Ukážu sa priateľom v Novinkách. Like je síce fajn, ale na viditeľnosť nestačí.
  • Nové príspevky stránok môžte sledovať aj cez inú podstránku tzv. NOVINKY ZO STRÁNOK, ktorá je na obrazovke v ľavom stĺpci nižšie:
  • Za tie roky sa vám nazhromaždili stránky, ktoré sledujete, no mnohé ani nie. Aby ste mali úžitok z Prieskumníka, zredukujte si počet stránok. Tie, ktorých statusy vás roky nezaujali, dajte preč.
  • Pre firemné stránky, kde nefungujú emócie, viralita, atraktivita informácie, čiže užívatelia ich statusy nezdieľajú, nekomentujú, sa situácia dotkne výraznejšie, hlavne ich peňaženiek. Budú musieť investovať viac do sponzorovaných odkazov, lebo medzi Novinky sa dostanú len ak si priplatia.
  • Sledujte a využívajte aj iné platformy. Napríklad pre chronologické sledovanie aktualít je vhodný Twitter
  • Naviac informácií, najrýchlešie a najprehľadnejšie získate, ak na vybrané stránky budete chodiť priamo
  • Naše odporúčania pre spoločnosť Facebook: Ak už má fungovať Prieskumník, tak tam pripojte možnosť zoradiť príspevky chronologicky.
  • Keďže spoločnosť Facebook sa tvári vo vyhláseniach, že ide stále len o test, odporúčame aby novinka aj len ako "test" ostala a čo najskôr skončila.

 

Prečo v Prieskumníku pribudli aj odkazy zo stránok, ktoré nesledujete?

"Začíname rozširovať komplementárny informačný kanál o populárne články, videá a fotografie, ktoré sa automaticky prispôsobia každej osobe na základe obsahu, ktorý by pre nich mohol byť zaujímavý... Počuli sme od ľudí, že chcú jednoduchý spôsob, ako preskúmať relevantný obsah zo stránok, s ktorými sa zatiaľ nezúčastnili," komentovala zmeny pre techcrunch.com spoločnosť Facebook.

Cieľ aplikácie Prieskumník je však aj iný - aby sa zvýšil čas, ktorý strávia v aplikácii, čo umožňuje spoločnosti Facebook zobrazovať viac reklám medzi príspevkami.