Scenár hry LENI zvíťazil v súťaži v Beverly Hills

Scenár hry LENI zvíťazil v súťaži v Beverly Hills Foto: SND

 Autori hry LENI, ktorú uvádza Činohra SND v Modrom salóne, Valeria Schulczová a Roman Olekšák zvíťazili v americkej scenáristickej súťaži The Beverly Hills Screenplay Contest v kategórii divadelných hier.

Je to jedna z nemnohých medzinárodných súťaží, do ktorej môžu posielať divadelné hry aj autori, ktorí nie sú rezidentmi v USA. Súťaž má okrem divadelnej kategórie aj ďalších dvanásť zameraných na filmové a televízne scenáre. Autori sa môžu uchádzať o uznanie aj scenármi, ktoré už boli realizované – tak, ako v prípade LENI.

Pôvodná slovenská hra Leni autorskej dvojice Valerie Schulczovej a Romana Olekšáka, ktorá mala v SND premiéru v decembri 2013, je o fiktívnom stretnutí dvoch skutočných ľudí. Legendárneho moderátora Johnnyho Carsona, ktorého „The Tonight Show Starring Johnny Carson" patrila tridsať rokov k najsledovanejším talkshow Ameriky, a kontroverznej Leni Riefenstahl, „dvornej režisérky" Adolfa Hitlera. Hra kladie mnoho otázok na tému zodpovednosti umelca za jeho dielo, o tom, aká je hranica medzi posluhovaním ideológii aktívnou spoluúčasťou na budovaní režimu a umeleckou tvorbou...

V prípade hry LENI, vznikla v Modrom salóne v rámci línie Tvoríme, po prvý raz inscenácia, ktorej text bol písaný priamo pre konkrétneho herca - pre Zdenu Studenkovú. Za stvárnenie Leni Riefenstahl získala Cenu Dosky 2014 v kategórii Najlepší ženský herecký výkon sezóny 2013/2014.

Inscenácia hry LENI reprezentuje SND aj vo svete, činoherný súbor ju uviedol v Prahe a zaujala v decembri minulého roka aj divákov na festivale v Izraeli.

Hru Leni po premiére v SND inscenovali už v Čechách – v Prahe, v Srbsku, Macedónsku, chystá sa jej uvedenie v Španielsku, aj Poľsku.

Na 4. ročníku súťaže The Beverly Hills Screenplay Contest, ktorej zámerom je objavovať nových scenáristov a dramatikov, obsadili slovenkí umelci všetky prvé tri priečky. Popri víťaznej LENI, porota prisúdila druhé a tretie miesto Petrovi Scherhauferovi a jeho hrám Rukojemníci a Seven Days Delay.