Ekotopfilm prichádza s novinkou - pre médiá má špeciálne festivalové Media coffee stretnutia

18.05.2017 21:10 | Marketing | PR

Medzinárodný filmový festival má takmer polstoročnú tradíciu. Na území bývalého Československa sa festival Ekotopfilm po prvýkrát uskutočnil už v roku 1974 a je tak najstarším filmovým festivalom s environmentálnou tematikou na svete. Budúci týždeň v pondelok začína jeho 44. roční a v dňoch 22. – 26. mája ho budú môcť navštíviť zdarma milovníci prírody v bratislavskom hoteli Tatra a v Banskej Bystrici OC Európa a ďalších miestach v BB.

Prihlásilo sa rekordných vyše 1 000 filmov z celého sveta, z ktorých bolo 115 vybraných do súťaže pre týždňový program festivalu. Festival bude zároveň obohatený o sprievodný program tematických prezentácií, workshopov a diskusií. Ucelený program festivalu v Bratislave a Banskej Bystrice, ako aj program premietaných súťažných filmov nájdete v prílohe alebo na: www.ekotopfilm.sk

Pripravili sme preto pre médiá pravidelné FESTIVALOVÉ MEDIA COFFEE STRETNUTIA - priestor pre rozhovory s najvýznamnejšími hosťami festivalu, ako aj ďalšie tipy na témy či akcie z festivalu, ktoré by mohli byť pre médiá. V prípade záujmu radi sprostredkujeme rozhovory aj s ostatnými hosťami festivalu (viď program v prílohe).

FESTIVALOVÉ MEDIA COFFEES

hotel TATRA BRATISLAVA – SALÓN GRAND:

23. máj (utorok) / media coffee o 14.00 hod. s hosťami festivalu:

POLLY HIGGINS je hlavným hosťom festivalu a je oceňovaná a uznávaná medzinárodná právnička, autorka kampane „Eradicating Ecocide", ktorej hlavným klientom sa stala naša ZEM. Polly Higgins je uznávaná právnička a zakladateľka Earth Law Alliance (Aliancia za práva Zeme) a The Earth Community Trust (Nadácia spoločenstva Zeme), ktorá získala celý rad ocenení za svoju prácu a snaží sa presadiť Zákon o ekocíde. Ekocída je definovaná ako ničenie rozsiahlych oblastí prírodného prostredia činnosťami ako sú nukleárna vojna, nadmerné využívanie zdrojov, alebo ukladanie škodlivých chemikálií.

MARYANNE CULPEPPER je VIP hosťom a členom poroty festivalu. Maryanne je riaditeľka najstaršieho enviro filmového festivalu vo Washington DC, v Spojených štátoch, bývalá prezidentka National Geographic Television, filmárka Maryanne Culpepper nám prezradí, aké sú trendy v dokumentaristike. Začiatky prírodopisného filmu datujeme do 70tych rokov 19. storočia, kedy vznikol s prvý stop-motion film dokumentujúci pohyb dostihového koňa. O 150 rokov neskôr sa svet výrazne zmenil, a s ním aj náš vzťah k prírode. Prírodopisný film sa taktiež postupne vyvíja, prináša nové poznatky a zážitky. Aké sú top trendy v natáčaní v súčasnosti? Sú lepšie, či horšie?

23. máj (utorok) / o 20:30 hod. Vernisáž umelcov – základné info:

Takmer 15 slovenských maliarskych kapacít a zvučných mien Ormandík, Teren, Kellenberger, Olejníková a ďalší, pripravujú na festival umelecké diela na nosnú myšlienku a heslo – Na konci evolúcie nie je krása, ktorá vychádza zo súčasnej doby antropocénu, teda geologického obdobia, ktoré je závažne poznačené ľudskou činnosťou. Vizuálom sa zamýšľame nad evolúciou, rastlinami, živočíchmi, ktoré sa budú musieť prispôsobiť zničeným ekosystémom, ak ľudstvo včas nezakročí v pustošení životného prostredia.

24. máj (streda) / media coffee o 10.30 hod. s hosťami festivalu:

PAUL LISTER, zakladateľ nadácie The European Nature Trust, majiteľ rezervácie Alladale Wilderness Reserve, kde sa snaží prinavrátiť pôvodné rastlinstvo a živočíšstvo Škótskej vysočiny, spolu so zástupcami zahraničných národných parkov diskutujú, prečo je v súčasnosti nevyhnutné spravovať prírodné dedičstvo.

NÁRODNÝ PARK PODUNAJSKO - cieľom budúceho NP má byť najmä záchrana a zachovanie lužných lesov, ochrana vodných zdrojov, živočíchov, celého ekosystému a ich sprístupnenie verejnosti. Ochranári, iniciátori Národného parku Podunajsko diskutujú, prečo je vznik NP Podunajsko nevyhnutný, čo nám národný park prinesie a v čom náš môže obmedzovať.

25. máj (štvrtok) / media coffee o 14.00 hod. s hosťami festivalu:

MIRO HOLECY - architekt a stratég zo švédskej pobočky spoločnosti IBM stojí za množstvom rozumných riešení pre udržateľné mestá od Austrálie cez Európu až po Severnú Ameriku. Podieľal sa aj na vývoji inteligentných dopravných systémoch, ktorých cieľom je nielen zamedziť vytváraniu dopravných obmedzení, ale najmä dopomôcť k lepšej environmentálnej situácii v mestách. Princípy inteligentných miest sú založené na získavaní a spracovaní dát. Aký vplyv môže mať čoraz premenlivejšia klíma na riešenie dopravnej situácie v meste?

SIGBJØRN HOLTE - dokumentarista, autor filmu Som na vine? prezradí zážitky z natáčania a jeho pokusov žiť 100% udržateľne. Ako je na tom dnes? Zostal len pri pokuse, alebo sa mu darí pokračovať v znižovaní osobnej uhlíkovej stopy?

Budeme sa tešiť na vašu účasť, ktorú, kvôli organizačným dôvodom poprosíme potvrdiť na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.  / 0903 281 269

Odporúčame aj: EKOTOPFILM prináša 115 dokumentárnych filmov, tieto si určite nenechajte ujsť

Odporúčame aj: Ekotopfilm – sprievodný program v Bratislave

Odporúčame aj: Ekotopfilm - sprievodný program v Banskej Bystrici

Viac informácií o Ekotopfilme nájdete na: www.ekotopfilm.sk

Regionálni operátori žiadajú zopakovať výber šéfa Telekomunikačného úradu

Lokálni poskytovatelia telekomunikačných služieb na Slovensku požiadali v otvorenom liste vládu SR, aby neschválila návrh na predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, ktorý chce na parlamentné hlasovanie predložiť ministerstvo dopravy.

Indická novinárka zverejnila svedectvo o hrôzach pandémie koronavírusu (VIDEO)

Suzuki Ertiga Barkhy Dutt prešla za stovku dní okolo 23 tisíc kilometrov. Indická novinárka na tejto dlhej ceste zaznamenávala utrpenie svojich chudobných spoluobčanov v mestách a dedinách za pandémie spôsobenej šírením koronavírusu. Na cestu sa vydala v marci, píše agentúra AFP.

Zabudnutý na zastávke, Telekom v reklame promuje nekonečné dáta (VIDEO)

Po spote s neposlušnou dátujúcou babičkou či závislým dedkom Telekom pokračuje v sérii humorných spotov.

Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka sa stal Lukáš Diko

Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK) sa od 13. júla stal Lukáš Diko, ktorý prevzal vedenie redakcie občianskeho združenia.

Skúma mysle psychopatov. A má nový prípad

Neurologička, staršia zvláštna agentka Sayer Altairová, skúma mysle psychopatov. Po strelnom zranení je konečne zase v teréne. Do služby ju povolali, keď agent FBI vo voľnom čase pri prechádzke so psom špeciálne vycvičeným na hľadanie mŕtvol spadol do jaskyne plnej ľudských kostí...

Trump potvrdil, že USA vykonali kybernetický útok proti ruskej dezinformačnej agentúre

Americky prezident Donald Trump prvýkrát potvrdil, že Spojené štáty v roku 2018 vykonali kybernetický útok proti ruskej Agentúre pre výskum internetu (AII).

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.