JURAJ DROBA: Chcem dokázať, že v Bratislavskom kraji máme na viac

JURAJ DROBA: Chcem dokázať, že v Bratislavskom kraji máme na viac Foto: Archív J. D.

Kandidát na bratislavského župana za SaS Juraj Droba (46) pochádza z Bratislavy. Tretie volebné obdobie je poslancom Národnej rady SR. Pred vstupom do politiky pracoval v oblasti telekomunikácií a riadil niekoľko vlastných firiem. Je jedným zo zakladateľov medzinárodne úspešnej slovenskej značky Double Cross Vodka. 


Vaši konkurenti sa predháňajú v tom, aby voličom naservírovali témy, vďaka ktorým ich presvedčia o svojej výnimočnosti. Nezdá sa vám, že popri doprave zadarmo či nových parkoch sa voličom môže zdať boj proti korupcii a transparentnosť, ktoré komunikujete, ako obyčajné politické klišé?

Áno, Ftáčnik, Frešo ani Kusý o transparentnosti ani korupcii nehovoria. Prečo to nie je ich priorita? Máte pocit, že Slovensko nepotrebuje bojovať proti korupcii? Myslíte si, že korupcia sa týka len vlády, ministerstiev a na komunálnej úrovni neexistuje? O doprave hovoríme samozrejme všetci, vrátane mňa.

To určite nie. Tvrdíte teda, že na župe je korupcia?

No... stačí si spomenúť napríklad na verejné obstarávanie rekonštrukcie divadla Aréna. V podmienkach bolo toľko podivných nárokov, že priam kričali do sveta, že sú niekomu ušité na mieru. Keď sa poslanci za SaS na to začali pýtať, župa bola  nakoniec nútená celé obstarávanie zrušiť. A všetci si pamätáme aj billboardy, ktoré dal vylepiť RegioJet s textom „Vitajte v kraji korupcie a klientelizmu. Zodpovedný: Pavol Frešo."
Nedovolím si tvrdiť, že na župe je korupcia. Ale poviem to tak, že väčšina vecí by sa dala obstarávať výrazne lacnejšie.

Odporúčame aj: Princíp "v súlade so zákonom" nestačí

 

Juraj Droba vyštudoval učiteľstvo na Univerzite Komenského, MBA na University of Pittsburgh a politické vedy na George Washington University v USA. Študoval aj na Georgetown University a Rijksuniversiteit Gent v Belgicku. Hovorí anglicky, nemecky, rusky a holandsky. Vyše 15 rokov podporuje nepočujúcich a štvrtý rok je ambasádorom nepočujúcich športovcov. Vo voľnom čase sa venuje najmä 5-ročnému synovi Jurkovi a športom v prírode (turistika, vodáctvo, lyžovanie, golf).  Je jedným zo šiestich zakladateľov strany Sloboda a Solidarita.  Foto: Archív J.D.

Ručíte za to, že BSK pod vaším vedením nebude vzbudzovať ani len tieň podozrenia na korupciu?

Nikdy nemôžete 100-percentne garantovať, že niekto z úradníkov nepochybí, resp. že nebude konať zištne. No môžem garantovať, že vytvorím také prostredie, v ktorom budú podmienky na takéto konanie maximálne obmedzené a v ktorom aj tlak okolia bude odradzovať od korupčného správania.
Proti korupcii som sa nevymedzil len tak, aby to pekne znelo. Ako obvykle, „až" v prvom rade ide o peniaze. Keď budeme robiť reálne súťaže a našou snahou bude vysúťažiť čo najlepšiu cenu a nie ísť niekomu po ruke, vieme ušetriť 15 až 20 percent zdrojov. A tie môžeme použiť inde. Rozpočet župy prekračuje 140 miliónov, oplatí sa o ten rozdiel zabojovať.

To sa ľahšie povie ako zrealizuje...

Riešenie je jediné, aj keď to bude zase len klišé – transparentnosť. Za štyri roky padla bratislavská župa v rebríčku transparentnosti z druhého na šieste miesto. Až za kotlebovskú Banskú Bystricu.
Ako človeku, ktorý sa narodil v Bratislave a celý život tu žije, sa mi to naozaj nepáči. Obyvatelia nášho kraja majú nárok na viac.
Župa musí ukázať úplne všetko. Musí mať prehľadný a zrozumiteľný transparentný účet, aby v ňom každý mohol jednoducho vyhľadávať faktúry a objednávky podľa dodávateľa, služby a sumy. Nesmie skrývať pred verejnosťou, čo robí a na čo míňa peniaze.

Odporúčame aj: Načo volebné programy, aj tak ich nikto nečíta

V programe píšete, že nestačí, aby župa konala v súlade so zákonom. Ako ste to mysleli?

Pozrite sa na rozkopanú Špitálsku ulicu. Obyvatelia, ktorí tam bývajú, dali na súd podnet, že neboli do stavby prizvaní ako účastníci konania. Súd im dal za pravdu a celé stavebné konanie musí prebehnúť nanovo. Ulica, ktorá je z pohľadu dopravy pre mesto kľúčová, tak ostala rozkopaná a dlho ešte rozkopaná bude.
Župa argumentovala tým, že neporušila zákon, lebo informácie zverejnila na úradnej nástenke. Aká je toto úroveň? Naozaj si niekto na župe myslí, že to je dostatočné a viac ľudí informovať netreba?

Viníte z toho priamo župana?

Pavol Frešo bol osem rokov len údržbárom, ktorý ani dôsledne nestrážil míňanie peňazí. Zlyhal vo viacerých kľúčových rozhodnutiach, ale hlavne už nemal energiu a župu už neriadil. Aj toto je výsledok.

Aký máte vlastne vzťah k Bratislave a k tomuto kraju?

Narodil som sa v Bratislave, prežil som tu celý život. Mama pochádza z Ivanky pri Dunaji, kde som trávil každé prázdniny. Dokonca som už ako 18-ročný robil sprievodcu pre zahraničných turistov. K mestu aj kraju mám veľmi silný vzťah. Hoci som sa niekoľko krát zdržiaval v zahraničí, nikdy ma ani nenapadlo, že by som žil inde, ako v Bratislave. Možno preto ma to všetko tak štve.

Foto: SaSKritizujete aj ostatných svojich súperov...

Milan Ftáčnik je dlhodobo prepletený zo stranou SMER-SD, bol členom ÚV KSS. Vo verejných funkciách sa doteraz držal výhradne taktiky „radšej nič neurobiť a tak ani nič nepokaziť". Rudolf Kusý nevie a nechce vysvetliť financovanie svojej kampane, navyše priznal, že okrem iného ju financuje aj bývalý aktívny člen ŠtB. A Frešo okrem toho, že pochoval pravicu, u mňa skončil vo chvíli, keď na predsedu NKÚ navrhol kandidáta Smeru Mitríka. A v tej chvíli sa aj on de facto stal kandidátom Smeru.
Takéto pozadie mi naozaj vadí. A nejde len o to, že súperíme o županské kreslo. Komunisti, kandidáti prepletení so Smerom a eštebáci by mi vadili rovnako, aj keby som nekandidoval.

Čo hovoríte na prieskumy? Veríte si, že sa vám v závere kampane podarí zaútočiť na lídrov?

Pri takej nízkej účasti, aká sa pri župných voľbách očakáva, nehrajú prieskumy až takú veľkú rolu. Stačí, keď si spomeniete na posledné voľby primátora Bratislavy. Ešte týždeň pred voľbami favorizovali prieskumy Ftáčnika a Kňažka s veľkým náskokom pred ostatnými. A nakoniec sa smial Nesrovnal, v prieskumoch so stratou tretí. Prieskumy sa výrazne mýlili aj v prípade posledných parlamentných volieb, hlavne Procházka a jeho Sieť by o tom vedeli rozprávať. Alebo SaS, ktorá mala mesiac pred voľbami maximálne 6 percent, a skončila s 12.

Ak sa nám podarí zmobilizovať voličov SaS, ktorých je v bratislavskom kraji okolo 25 percent, a zaberieme všetci spolu aj s voličmi strán našej koalície (okrem SaS ešte OĽaNO, SMK, OKS, NOVA a Zmena zdola Jána Budaja), nie je nereálne, aby sme v tomto boji 16 kandidátov predbehli všetkých ostatných.
Aj nerozhodnutým voličom máme čo ponúknuť. Hovoríme jasné nie korupcii, neodbornosti a fušerstvu. Máme ambiciózny, ale pritom reálny program, vytvorili sme pevnú koalíciu a ako jediní ideme do volieb aj s plnou kandidátkou poslancov.
Racionálne rozmýšľajúci človek to musí prinajmenšom vážne brať do úvahy. Ľudia cítia, že majú nárok na viac.

Neodradí časť voličov vaša liberálna orientácia?

Župa sa neriadi ani liberálne, ani konzervatívne. Je to o niečom úplne inom. Myslím, že som už veľakrát ukázal, že som v prvom rade manažér a pragmatik. Chcem byť županom každého a jednou z mojich silných stránok je práve spájanie. Mám veľa dobrých priateľov aj medzi konzervatívcami. Dokonca tých najlepších.

OBJEDNÁVATEĽ: Sloboda a Solidarita, Priemyselná 8, 821 09 Bratislava, IČO: 42139333, DIČ: 2022858783          DODÁVATEĽ: Miramedia, s.r.o., Dohnányho 24, 821 08 Bratislava, IČO: 50370146, DIČ: 2120315241