Súd EU: Obchodná značka s mafiou v názve je neprípustná

Súd EU: Obchodná značka s mafiou v názve je neprípustná Zdroj: La Mafia Franchises

Značka La Mafia se siento a la mesa (Mafia sedí pri stole) odporuje verejnému poriadku, rozhodol vo štvrtok súd Európskej únie.

 

Dal tak za pravdu Taliansku, ktoré sa ohradilo proti žiadosti španielskej reštaurácie o registráciu tejto obchodnej značky na Úrade Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO).

EUIPO, Taliansko aj druhý najvyšší súd EÚ sa zhodli, že slovo mafia v jej názve odkazuje na nebezpečnú kriminálnu organizáciu, ktorú text v spojení s obrázkom ruže v logu predstavuje v nesprávnom, neškodnom svetle.

Majiteľ reštauračného zariadenia poskytujúceho cateringové služby, firma La Honorable Hermandad (teraz La Mafia Franchises), si žiadosť o registráciu podala v roku 2006. Chcela vraj odkázať na známy film Krstný otec, nie na zločineckú organizáciu. Taliansko, v ktorom sa slovo mafia spája s vyhrážaním, fyzickým násilím, vraždami, obchodom s drogami a zbraňami, praním špinavých peňazí a korupciou, reagovalo v roku 2015 žiadosťou o vyhlásenie, že známka je neplatná. Odporuje totiž pravidlám morálky a verejného poriadku.

EUIPO Taliansku vyhovel, avšak La Mafia Franchises žiadala zrušenie tohto rozhodnutia na Všeobecnom súde EÚ. Ten dnes ale potvrdilo rozhodnutie EUIPO. Proti jeho rozhodnutiu sa možno odvolať k najvyššiemu súdu EÚ, Súdnemu dvoru.