Na svahoch pribúdajú neohľaduplní lyžiari, pozrite sa, kto riskuje najviac

Na svahoch pribúdajú neohľaduplní lyžiari, pozrite sa, kto riskuje najviac

Lyžovačka sa zvykne predražiť najčastejšie v dôsledku únavy, či precenenia vlastných síl. Európsky preukaz poistenca totiž negarantuje náhradu všetkých nákladov na poúrazovú zdravotnú starostlivosť v zahraničí. Určite sa nevypláca ani neohľaduplnosť na svahu. Zranenie iného lyžiara v dôsledku nebezpečnej jazdy vás môže stáť tisícky eur.

 

„Naša asistenčná služba eviduje prípad klienta, ktorý zrazil lyžiarku v Rakúsku. Podľa policajného protokolu podcenil podmienky na svahu a prípad bol kategorizovaný ako telesná ujma z bezohľadnosti. Pôvodná požiadavka od poškodenej bola peňažná kompenzácia vo výške 18 000 eur. Súd mu po dvoch rokoch od kolíznej lyžovačky vyrubil kompenzáciu v prospech poškodenej 7 000 eur. Náklady na právnika sa vyšplhali na ďalších 5 000 eur,“ opisuje riaditeľ úseku tvorby produktov a podpory predaja Poštovej poisťovne Ondrej Reichbauer.

Predchádzaniu takýchto prípadov na Slovensku má pomôcť Ski Patrol, lyžiarska hliadka. V zahraničných strediskách ide o častý jav, u nás sa s ňou stretneme iba v strediskách Jasná Nízke Tatry a Tatranská Lomnica. „Pracovníci Ski Patrol dohliadajú na bezpečnosť klientov v zimnom stredisku, kontrolujú bezpečnosť na zjazdovkách, zjazdnosť tratí, pomáhajú s orientáciou, organizujú rady v nástupných staniciach, riešia každodenné problémy, ktoré sa v stredisku vyskytnú. A množstvo ďalších aktivít v stredisku. Ich pracovná náplň je naozaj rôznorodá,“ približuje Jana Pisarčíková z Tatry mountain resorts. Medzi najnedisciplinovanejších lyžiarov na našich svahoch patria zahraniční klienti, muži vo veku 15 - 40 rokov. Slováci a Česi sa aj vďaka dohľadu Ski Patrol vo väčšine prípadov správajú slušne.

Väčšina návštevníkov na prítomnosť Ski Patrol reaguje pozitívne. Žiaľ, hliadka sa čoraz častejšie stretáva aj s lyžiarmi, ktorých upozorňuje na nedodržiavanie Bieleho kódexu, čím ohrozujú seba aj ostatných. „Väčšinou ide o nedodržiavanie prevádzkového času lanových dráh, neohľaduplnosť a nerešpektovanie ostatných návštevníkov strediska, neprispôsobenie rýchlosti jazdy svojim schopnostiam a stavu zjazdoviek. Ďalšie časté porušenie sa týka hlavne snowboardistov, ktorí sedia za bodom zlomu zjazdovky, alebo v jej strede. Tieto situácie sú veľmi nebezpečné a často končia nepríjemným zranením,“ upozorňuje J. Pisarčíková.

Skipatroláci nie sú policajti, ale v prípade hrubého porušeniu pravidiel majú právo zablokovať skipas a vykázať porušovateľa zo strediska. V prípade, ak dôjde k ublíženiu na zdraví, Ski Patrol odovzdá vinníka štátnej polícii a tá už koná vo svojej kompetencii. „V minulej sezóne sme zablokovali 7 kusov skipasov. V aktuálnej sezóne sú to zatiaľ 3 kusy. Sedem permanentných blokácií bolo v súvislosti so zrážkou a následným zranením. S nedisciplinovanosťou sa, žiaľ, stretávame na dennej báze.“

Radšej si zabudnúť lyže ako cestovné poistenie

K úrazom na svahu veľakrát dochádza aj bez cudzieho pričinenia. Najčastejšie sa pod ne podpisuje únava a precenenie vlastných síl. Až polovica všetkých evidovaných nehôd Slovákov za hranicami našej krajiny bola v minuloročnej lyžiarskej sezóne hlásená z rakúskych stredísk. Podľa údajov asistenčnej služby Europ Assistance štvrtina úrazov sa stala v Taliansku, 8 % z celkového počtu bolo zaznamenaných v susednom Česku, a každá piata nahlásená udalosť sa stala vo Francúzsku.

Nehoda na svahu v zahraničí pritom predstavuje nemalé finančné náklady. Priemerná cena za zásah horskej záchrannej služby, ktorý Európsky zdravotný preukaz poistenca nepokryje, sa pohybuje okolo 250 eur. Pri nutnosti zásahu helikoptéry v susednom Rakúsku alebo v Taliansku sa náklady na záchrannú akciu dostávajú v priemere na 4 000 eur. Za následný prevoz na Slovensko, ktorý kvôli zdravotnému stavu väčšinou nie je možný autom či vlakom, si musíte pripraviť ďalších približne 800 eur.

„Hospitalizácia v súkromných zdravotníckych zariadeniach stojí 10 – 15-tisíc eur. V štátnych zariadeniach sa priemerná cena za poúrazovú starostlivosť pohybuje na úrovni 1 000 eur. Priemerný náklad za zimnú diagnózu v zahraničí pre Slováka predstavuje 1 077 eur. Na základe Európskeho preukazu zdravotného poistenia vás síce ošetria v krajinách EÚ, v Srbsku, Lichtenštajnsku, Nórsku, Švajčiarsku a na Islande, ale v mnohých krajinách sa nevyhnete doplatku za ošetrenie, hospitalizáciu alebo za lieky, ktorý sa môže vyšplhať poriadne vysoko,“ upozorňuje O. Reichbauer. Majitelia Európskeho preukazu poistenca tak vo Francúzsku zaplatia 30 % z celkového účtu. V Rakúsku majú jeho držitelia ambulantné ošetrenie bez spoluúčasti, ale za každý deň hospitalizácie si pacienti starší ako 15 rokov priplácajú 12 eur/deň.

Ak sa chcete vyhnúť vysokým nákladom na zdravotnú starostlivosť v zahraničí, pribaľte si so sebou aj cestovné poistenie. Poštová banka v spolupráci s Poštovou poisťovňou ponúka k Užitočnému účtu doplnkovú službu v podobe CESTOVNÉHO POISTENIA K PLATOBNÝM KARTÁM (CPK). „Okrem štandardného krytia rizík pre krátkodobé cesty do zahraničia je cestovné poistenie doplnené aj o poistenie do hôr, ktoré zahŕňa poistné krytie na zásah Horskej služby na Slovensku až do výšky 5 000 eur,“ dodáva Ondrej Reichbauer.

Horské poistenie platí vo všetkých 15 horských oblastiach na Slovensku, kde hliadkuje Horská záchranná služba. Toto poistenie je užitočnou poistkou pre každého turistu a lyžiara. „Ak lyžujete mimo vyznačenej zjazdovky, alebo sa pohybujete mimo vyznačených turistických trás a stane sa vám úraz, pri ktorom je nevyhnutný zásah HZS, náklady s tým spojené si hradíte z vlastného vrecka. Napríklad výjazd záchranárov, ktorí hľadali bežkára, strateného kvôli nepriaznivému počasiu, stál 2 000 eur. Našťastie mal uzavreté Horské poistenie,“ dodáva riaditeľ úseku tvorby produktov a podpory predaja Poštovej poisťovne Ondrej Reichbauer.

Uzavrieť si môžete individuálne CPK vrátane horského poistenia, alebo rodinné CPK vrátane horského poistenia. Viac informácií o CPK nájdete na https://www.ppabk.sk/produkty/cestovanie/cestovne-poistenie-k-platobnym-kartam/

Ak si na krátkodobé cesty do zahraničia chcete cestovné poistenie vybaviť z pohodlia vášho domova odporúčame vám produkt Cestovné poistenie ONLINE, ktorý si jednoducho dojednáte cez stránku https://www.ppabk.sk/produkty/cestovanie/cestovne-poistenie-online/