Danšari. Spoznajte umenie upratovať

Danšari. Spoznajte umenie upratovať Obálka knihy

Danšari je japonské umenie upratovať, ktoré ponúka návod, ako si urobiť poriadok nielen v priestore, v ktorom žijeme, ale v sebe samom. Výborne ho popísala a ponúkla aj množstvo tipov Hideko Jamašitová v knihe Danšari – umenie upratovať.


Riaďte sa tromi základnými zásadami danšari a zmeňte svoj život:

– Veci nadobúdajú hodnotu tým, že ich používame (DAN)
– Veci by mali byť v tomto momente na mieste, kde sú najviac potrebné (ŠA)
– Veci sú najkrajšie, ak sú tam, kde majú byť (RI).

Ak sa vám to podarí, zistíte, že všetko je zrazu ľahšie a máte sa lepšie. Presne o tom je DAN-ŠA-RI.

Ako nekupovať zbytočnosti?

Ďalšia vec, na ktorú sa treba upriamiť podľa poradkyne upratovania Hideko Jamašitovej, je nakupovanie vecí, ktoré nepoužívate každý deň. Sú ľudia, ktorí si kvôli vnúčatám a rodine alebo kvôli návšteve priateľov zámerne nakúpia kuchynský riad či posteľnú bielizeň. A to napriek tomu, že prídu ledva raz do roka.
„Často vídavam na poličkách obrovské misy a iné kuchynské nádoby pre hostí, no inak sa používajú len málo. V danšari neexistuje koncept hosťovských vecí. Rozmýšľajte tak, že aj hostia môžu používať veci, ktoré máte bežne doma,“ radí Hideko.

Vyhýbať sa veľkému množstvu vecí

Existuje princíp zjednodušeného rozhodovania, ktorý hovorí, že čím viac je možností, tým horšie je rozhodovanie. Tento princíp je najväčšou príčinou našej nečinnosti.
Ak si máme vybrať z dvadsiatich až tridsiatich vecí, už iba poňať takéto množstvo je otupné.
Možno to poznáte z reštaurácie - jedálny lístok s nespočetným množstvom jedál vám spôsobí problémy, lebo si vlastne neviete vybrať, začnete špekulovať...a ak vám jedlo napokon nechutí, vyčítate si, že ste nevybrali niektoré z tých zvyšných dvadsiatich.
Niektorí odborníci tvrdia, že ak dieťaťu dáme všetko, čo chce, vyrastie z neho človek, ktorý sa nedokáže rozhodovať. Isto poznáte vo svojom okolí aspoň jedno dieťa, ktoré na všetko hovorí: „Je mi to jedno.“

Ak mu všetko dáme, nevytvorí si akýsi impulz zamýšľať sa nad tým, čo potrebuje. Ale môžeme dieťaťu povedať: „Môžeš mať tri. Vyber si z troch.“
Je to zrozumiteľné a jednoducho sa podľa toho koná.

Táto jednoduchosť je motivujúca. Precvičovaním schopnosti rozhodovať sa napokon prídeme na to, čo v živote alebo v práci naozaj chceme.

Upratovacia poradkyňa Hideko Jamašitová sa počas štúdia na univerzite stretla s filozofiou oslobodenia od túžby po hmotných veciach (dangjó, šagjó, rigjó). Tú neskôr aplikovala do metódy sebapoznávania, ktorú do svojho života dokáže ktokoľvek vniesť upratovaním vecí. Tak vzniklo nové umenie upratovať danšari, vďaka ktorému sa vám podarí upratať haraburdy v dome aj vo vašom srdci. Výborne je to popísané v knihe Danšari – umenie upratovať.

Od roku 2000 organizuje ako upratovacia poradkyňa kurzy po celej krajine. Prax pozostávajúca z upratovania, uskladňovania, odkladania a čistenia zmení vaše zmýšľanie.

Milan Buno, literárny publicista