City Sounds Festival spája veľké svetové hviezdy so Slovákmi

City Sounds Festival spája veľké svetové hviezdy so Slovákmi Foto: CSF

V Bratislave už šiesty rok prebiehajú multižánrové dvoj koncerty počas celého roka pod názvom: City Sounds Festival. Organizátori sa inšpirovali podobnými festivalmi fungujúcimi v moderných európskych metropolách. A kto za ním stojí? MARIÁN PAVLOVIČ a MATEJ ŠÁLEK, dvaja promotéri, ktorí už dobrú desiatku rokov nosia na Slovensko zaujímavých svetových interpretov. Živia sa promotérstvom a usporadúvajú približne desiatku koncertov ročne. Svetoví umelci  v kombinácií s kapelami slovenskej hudobnej scény sa na koncertoch City Sounds Festivalu predstavujú slovenským divákom.

Ako ste sa dostali k organizovaniu koncertov?

Matej: Začínal som v rozbiehajúcom sa obchode s hudobnými nosičmi a neskôr v zahraničnom vydavateľstve. V úvode to bolo organizovanie autogramiád, či rôznych žánrových podujatí k soundtrackom. Na to som sa dostal do mestskej kultúrnej organizácie a tam k produkcii a dramaturgii podujatí. O pár rokov na to som rozbiehal One Day Jazz festival s Martinom Valihorom a pridal som sa aj do tímu k Mariánovi a Open Jazz Festivalu. Tam sa aj zrodila myšlienka na spoločný projekt, multižánroví City Sounds Festival.

Marián: Každoročne som ako spevák aj organizoval svoj vlastný tradičný vianočný koncert vo svojom rodnom meste. Oslovil ma priateľ, ktorý bol mecénom týchto koncertov, aby som mu pomohol v letných mesiacoch vybudovať tradíciu jazzového open air estivalu v rekreačnom areáli. Keďže v divadle sú počas leta prázdniny, prijal som jeho ponuku a ako umelecký riaditeľ som založil a viedol 6 rokov Open Jazz Fest na Zelenej vode. Pre spevácku zaneprázdnenosť som však svoje aktivity preniesol do Bratislavy, kde žijem a pracujem. Spojil som sa s Matejom, ktorý bol v podobnej oblasti v hlavnom meste už dostatočne známy a vznikla idea celoročného festivalu, ktorý by ponúkal hudobne to najlepšie v oblasti ne-mainstreamových žánrov ako jazz, R&B, funk, soul, a ďalšie...

Pavlovič, Šálek a John Patitucci Electric Guitar Quartett

Aké boli vaše začiatky? 

Marián: Bolo to náročné, nikto nás nepoznal, bola pred nami úloha vytvoriť tradíciu, nechať ľudí zvyknúť si na skutočnosť, že kedykoľvek zaregistrujú koncert pod značkou City Sounds Festival, znamená to vždy ponuku svetového interpreta a záruku kvality, navyše obohatenú o koncert zaujímavého slovenského interpreta, ktorý vždy hudobný večer otvára.

Matej: Aj keď som mal šťastie a predtým som zbieral skúsenosti v inej organizácii v podstate bez rizika, bola to tvrdá škola. Učili sme sa na vlastných chybách, postupne sme zisťovali, čo publikum chce, naberali skúsenosti ako najlepšie zabezpečiť produkciu a na nič nezabudnúť.

Aké sú teda najdôležitejšie úlohy promotéra?

Marián: Aktívne a zmysluplne vyhľadávať a oslovovať interpretov, ktorí budú v hudby-chtivej spoločnosti rezonovať, to všetko v dostatočnom, hoci aj ročnom časovom predstihu. Musíte sa totiž trafiť do logistiky turné jednotlivých interpretov. Za nemenej dôležité považujem umenie a schopnosť nájsť optimálny zlatý rez medzi osvedčenými menami a novou krvou, tzv. shooting stars, objavovať ich v čase, keď je ich potenciál zrejmý, ale ešte sú finančne dostupní.

Matej: Ja by som len ešte doplnil, že postarať sa aj o návštevníka koncertu, kvôli ktorému sme tam my, aj umelci. Zabezpečiť, aby sa cítil, bezpečne, komfortne, naplno si užil vystúpenie, aby odchádzal s úsmevom na tvári, alebo aby mal pocit, aký mávam ja pri tých najlepších umeleckých zážitkoch: mať aspoň na určitý čas že som lepším človekom, lebo to je pre mňa jeden z najdôležitejších "vedľajších účinkov" umenia. A keď nastane aj to výnimočné spojenie a prepojenie publika s vystupujúcim, je to ďalšia pridaná hodnota. Stáva sa to však iba pri tých najúprimnejších umelcoch.

Jane Birkin Foto: CSF

Čo je pre vás najťažšie pri takejto organizácii? 

Marián: Tým, že sa nehýbeme v hudobnom mainstreame, je mojou dôležitou úlohou nájsť osvietených donorov a partnerov, ktorí podporia našu myšlienku. So City Sounds Festivalom už niekoľko rokov zažívame dobrodružstvo hľadania a nachádzania hudobných diamantov. O to viac sme vďačnejší, za takýchto partnerov, ktorí pri nás za tie roky stoja a pomáhajú nám v tejto peknej práci.

Matej: Zodpovednosť. Tú ja osobe prežívam mimoriadne trýznivo:-) Aby všetko dopadlo tak, ako sme si naplánovali. A hlavne vyriešiť neočakávané problémy.  Ideálne tak, aby si návštevník nič nevšimol. Určite je tiež veľmi ťažké odhadnúť potenciál umelca a minimalizovať prípadné straty. Aj keď nám sa to na 90% darí:-)

Je ťažké v dnešnej dobe odlákať ľudí od počítačov na koncerty? 

Marián: Práve naopak, živé performance prežívajú renesanciu. Pred pasívnym posluchom prevláda zážitok zo živého koncertu. Však v Bratislave ponuka prevláda výrazne nad dopytom. Niekedy to je dobrodružstvo trafiť sa do termínu, keď si z konkurenciou navzájom nepreťahujeme divákov.

Matej: Pokiaľ oslovíme ľudí s koncertom, o ktorý majú záujem, tak si myslím, že sme si ich získali. Ľudia sú za silné zážitky, hlavne keď ich majú možnosť zdieľať prostredníctvom sociálnych sietí life.

Doniesli ste sem už veľa umelcov stretli ste sa za tie roky s nejakou špeciálnou požiadavkou ktorá vás prekvapila ?

Marián: Všetko to sú požiadavky smerujúce k želanému stavu, aby mohol umelec podať výkon na 100% . Samozrejmosťou je špičková technika, či nástroje podľa požiadaviek umelca a jeho tímu, niekedy ide aj o výnimočné a ojedinelé kusy. Často sú umelci nároční na stravu, jej kvalitu, ako aj na dekoratívne prvky, ktoré vytvoria v šatni, či backstage atmosféru domova, aby sa mohli výlučne sústrediť len na hudbu. Niekedy sú hráči zmluvne viazaní na konkrétnu značku nástroja, čo je napr. pri zháňaní veľkého koncertného krídla občas náročné...A inokedy je to len viac či menej rozmar manažérov, naschvál naformulovať takmer nesplniteľné požiadavky, aby bolo potom z čoho uberať.

Matej: Raz sme museli aj požiadavku odmietnuť, vzhľadom na to, že išlo o nelegálne látky.
 
Čo chcete robiť v budúcnosti, kam chcete City Sounds Festival posunúť?  

Matej: Vybudovať tradíciu a silnú značku tak, aby nám návštevník našich koncertov dôveroval a prišiel aj na menej známeho umelca na Slovensku. Keď ho ponúkame my, je to určite záruka najlepšieho kultúrneho zážitku! No a priniesť na Slovensko takého interpreta, o ktorý by bol taký záujem, aby sme mohli ísť do väčších priestorov ako doteraz.

Marián: Našim cieľom je prinášať na pravidelnej báze publiku to najlepšie, čo svetová hudobná scéna ponúka. Budeme radi, ak naše publikum bude s nami „rásť“ a „zrieť“ a keď sa povie v budúcnosti City Sounds Festival, bude to pre bratislavského diváka záruka a synonymum špičkovej hudobnej ponuky a koncertov.

Macy Gray  Foto: CSF

 

Viac ako len muzikanti

Tento rok sa na koncertných podujatiach festivalu City Sounds Festival opäť predstavia veľké mená, ktoré sa postarajú o nevšedný hudobný a umelecký zážitok. Švédska speváčka, skladateľka a raperka Neneh Cherry, známa najmä kvôli jej hitu Buffalo Stance, či výhrou v európskej MTV za najlepšiu skladbu roka – ,,7 seconds”, sa na Slovensku predstaví vôbec po prvýkrát 23. februára. Neneh Cherry má na konte päť sólových albumov, na ktorých neustále vybočuje zo zabehnutých koľají a pohybuje sa na pomedzí tanečnej hudby, rapu a trip-hopu. V súčasnosti vydala svoj piaty štúdiový album s názvom Broken Politics, ktorý je jej osobnou výpoveďou v aktuálnych politických témach či utečeneckej kríze. Aj to pridáva festivalu City Sounds na hodnote, čím je považovaný za festival pre náročnejšieho diváka.

Ďalším pripravovaným koncertom tohto roka bude predstavenie hudobno-zábavnej formácie Postmodern Jukebox. Ide o skupinu talentovaných spevákov a hudobníkov pod taktovkou klaviristu Scotta Bradleeho, ktorej doménou sú retro aranžmány súčasných populárnych hitov v štýle 20- 30-, či 40 – tych rokov. Toto muzikantské portfólio tvorí približne 70 umelcov a ich úspešnosť dokazuje aj vyše 500 miliónov vzhliadnutí ich videí na Youtube. Návšteva ich slovenských fanúšikov nebude prvá, v minulosti tu už párkrát vystúpili, a to vždy pod značkou City Sounds. Tentokrát sa na nich môžu diváci tešiť už na jar, konkrétne 15. marca.

Pre milovníkov černošských žánrov

Zatiaľ pre tento prvý pol rok zverejneným umelcom, ktorý svojou návštevou poctí Slovensko je americký spevák, vokalista, gitarista a improvizátor José James. Ten patrí k jedným z najväčších talentov súčasného (nielen) jazzu. Venuje sa žánrom ako jazz, soul, blues či hip-hop a návšteva Slovenska preňho taktiež nebude premiérová. Po niekoľkoročnej pauze ho tentokrát privítame 27. júna tohto roka.