Dve tretiny vykonaných platieb sú bezkontaktné. Platiť môžete ešte bezpečnejšie – S HODINKAMI, už aj v Poštovej banke

Dve tretiny vykonaných platieb sú bezkontaktné. Platiť môžete ešte bezpečnejšie – S HODINKAMI, už aj v Poštovej banke Foto: PB

Poštová banka prináša svojim zákazníkom, ako prvá banka s kamennými pobočkami, platbu pomocou hodiniek Fitbit a Garmin. Vďaka tomu ušetria čas pri pokladni a hlavne, zvýšia bezpečnosť svojich platieb. Platiť smart hodinkami a náramkami môžu zákazníci Poštovej banky už od 4. júna.


Podľa bankovej asociácie, počet platieb uskutočnených platobnými kartami na Slovensku neustále rastie, pričom bezkontaktnú možnosť platby ponúka až 82 percent z nich. Vo veľkom ju využívajú aj klienti Poštovej banky.Až 64 percent ich platieb je bezkontaktných. Najčastejšie takto uhrádzajú nákup v potravinách, bezkontaktne platia aj v reštauráciách či vo fast foodoch a v novinových stánkoch. Úhrady na spomínaných miestach tvoria viac ako 60 percent všetkých bezkontaktných platieb. Práve tí, ktorí si ich kvôli rýchlosti, pohodlnosti a bezpečnosti obľúbili, určite zaujme aj nový spôsob úhrady smart hodinkami.

Športovci a pracujúci rodičia medzi prvými

Podľa štúdie spoločnosti PwC z decembra 2018, pracujúci rodičia patria, okrem mladej generácie, medzi prvých, ktorí si osvojujú technické novinky. Napríklad v USA používa nositeľné technológie až 62 % rodičov a 77 % z nich sa vyjadrilo, že im uľahčujú výchovu detí. Zároveň patria k tým, ktorí sú často v časovom strese a riešia problém ako umožniť tínedžerom platiť bezpečne aj bez obavy, že stratia predplatenú kartu alebo hotovosť. Platby pomocou nositeľných technológií sú nielen riešením, ale zároveň dávajú rodičom prehľad o tom, kde a koľko ich potomkovia najviac utrácajú.

Nešportujte s peniazmi v ponožke

Aktívny životný štýl a dôraz na zdravie je čoraz väčšou súčasťou života Slovákov. Svoje zdravie sleduje a hodnotí ako dobré v priemere 86 % mužov aj žien. Každý sa však už aspoň raz stretol s tým, že pred alebo po športe potreboval niečo zaplatiť a nemal so sebou platobnú kartu či dostatok hotovosti. Podľa zahraničnej štúdie spoločnosti Visa, až 60 % respondentov by rado používalo možnosti platby cez inteligentné hodinky či náramky, kým sa venujú športu. Ďalších 71 % priznalo, že majú so sebou pri športe minimálne jednu možnosť ako zaplatiť a zhruba tretina má platobnú kartu či hotovosť ukrytú v ponožke alebo topánke. „Digitálne technológie výrazne ovplyvňujú náš život, ktorého súčasťou sú aj platby. Ich zjednodušením chceme zákazníkom ukázať, že aj nákupy môžu byť len malou zástavkou k ich ďalšej činnosti,“ dodáva Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky.

Platba hodinkami je rýchla a bezpečná

Platba hodinkami je jednoduchšia ako platba mobilným telefónom. Vašu kartu máte jednoducho na ruke. „Dve tretiny platieb našich klientov, ktoré vykonajú platobnou kartou, sú bezkontaktné. Spustenie Garmin pay a Fitbit Pay im umožní pri nákupoch využívať najmodernejšie technológie. Som presvedčený, že so zvyšujúcim sa zastúpením inteligentných hodiniek, trend nárastu takýchto platieb ešte porastie. Budúcnosť bankovníctva už nie je len o smartfóne,“ vysvetľuje dôvody zavedenia služby Fitbit Pay a Garmin Pay generálny riaditeľ Poštovej banky Andrej Zaťko.

Pre platbu hodinkami je dôležité zvoliť si typ, ktorý túto funkcionalitu podporuje. V prípade značky Fitbit sú to Fitbit Ionic, Fitbit Ionic adidas edition, Charge 3 Special Edition a Fitbit Versa. Ak ste fanúšikom Garmin, v tom prípade siahnite po modeloch Forerunner 645, Forerunner 945a sérii MARQ, Fenix 5 Plus séria, Vívoactive3 a D2. V oboch prípadoch je dôležité najskôr si stiahnuť aplikáciu do smartfónu, následne spárovať príslušné zariadenie, zadať 4-miestny kód a vyplniť údaje z platobnej karty. Služba je úplne zadarmo a údaje z jednej karty je možné využiť v troch rôznych zariadeniach. Platba v obchodoch je rýchla, keďže na hodinkách stačí stlačiť voľbu platby a priložiť ich do jednej minúty k terminálu.

Dôležité je mať hodinky na ruke, pretože potrebujú snímať frekvenciu tepu. V opačnom prípade by ste museli zadávať 4-miestny PIN, ktorý sa používa na autorizáciu platieb po 24 hodinách alebo v prípade, že ich zložíte z ruky. Týmto jednoduchým spôsobom môžete zaplatiť 10 nákupov, ktorých limit je rovnaký ako na platobnej karte. V prípade ďalších platieb treba hodinky synchronizovať s aplikáciou v telefóne. „Slováci sú k novým spôsobom platby skôr skeptickí a obávajú sa, aby neprišli o svoje peniaze. Platba inteligentnými hodinkami sa na prvý pohľad môže zdať rizikovou, ale opak je pravdou. Pri platení prichádza k tzv. tokenizácii – čo zjednodušene znamená, že hodinkami neprechádzajú skutočné údaje z karty, ale systém vytvára jedinečné číslo. Navyše, platby sú zabezpečené aj kódom, ktorý slúži na autorizáciu,“ uzatvára tému bezpečnosti Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky.