Vyhlásenie LGBTI organizácií: Vyzývame Petra Pellegriniho, aby urýchlene riešil situáciu v slovenskej kultúre Foto: UN ORG

24.05.2019 11:02 | Marketing | TS

23. mája 2019 predložilo MK do medzirezortného pripomienkového konania úplne nový zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Ministerstvo ním chce zakotviť nové pravidlá poskytovania dotácií do budúcnosti. Udialo sa tak bez akejkoľvek konzultácie, poza chrbát dotknutých subjektov a to nás utvrdzuje v tom, že snaha ministerky Laššákovej o dialóg je neúprimná a hraná.

V tlačovej správe zo 16. mája 2019 sme vyzvali ministerku kultúry, aby zdôvodnila, prečo vylúčila všetky projekty LGBTI organizácií z podpory v prvej výzve dotačnej schémy pre oblasť kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva na rok 2019, zrušila aktuálnu výzvu so zmenenými pravidlami a začala rokovať s dotknutými organizáciami o ďalšom fungovaní tohto programu.

Po mediálnom tlaku nám kancelária ministerky 21. mája adresovala pozvanie na pracovné stretnutie vo veci “ďalšieho fungovania dotačnej schémy pre oblasť kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva”. Vyžiadali sme si čas na prípravu a zaslanie materiálov, ktorými ministerstvo odôvodňuje nové pravidlá v aktuálnej výzve dotačného programu. Dodnes sme ich neobdržali. Vo svojich mediálnych vystúpeniach ministerka potvrdila, že naše projekty posudzovala na základe iných kritérií ako všetky ostatné, čo je podstatou diskriminácie.

Zákon zavádza novú definíciu kultúrnej aktivity osôb so zdravotným postihnutím alebo inak znevýhodnených skupín obyvateľstva, ktorou sa v jeho zmysle rozumie “kultúrna aktivita pripravená a vykonávaná týmito osobami alebo skupinami a kultúrna aktivita organizovaná a zabezpečovaná iným subjektom pre tieto osoby alebo skupiny.” Spolu s novými pravidlami aktuálnej výzvy (prísne zameranie aktivít len na cieľové znevýhodnené skupiny) to znamená zásadný odklon od doterajších priorít programu, ktoré zahŕňali podporu rovnosti príležitostí, integrácie do spoločnosti, prevencie a eliminácie všetkých foriem násilia, diskriminácie, rasizmu, xenofóbie a extrémizmu; podporu výchovy k tolerancii, posilneniu sociálnej a rodinnej súdržnosti a rozvoja medzikultúrneho dialógu.

Tento prístup ministerstva kultúry v príkrom rozpore s programovým vyhlásením vlády Petra Pellegriniho, v ktorom sa vláda Slovenskej republiky jasne prihlásila k “európskym demokratickým tradíciám slobody, ľudskej dôstojnosti a tolerancie v boji proti fašizmu a pravicovému extrémizmu”. Zaväzuje sa v ňom, že “vláda sústredí pozornosť aj na kultúrne potreby marginalizovaných a znevýhodnených skupín obyvateľstva v záujme predchádzania ich kultúrnej a sociálnej izolácii, a to aj formou zvýšenej podpory z grantového systému ministerstva kultúry.”

Prioritou by mala byť integrácia kultúry znevýhodnených skupín do väčšinovej kultúry, jej sprostredkovanie čo najširšiemu okruhu verejnosti, čím dochádza k búraniu predsudkov a prevencii intolerancie. Nové pravidlá budú skôr podporovať vytváranie kultúrnych giet, kde si každá znevýhodnená skupina robí svoju kultúru pre seba.

Navrhovaný zákon zároveň nemení rozhodovaciu právomoc ministerky kultúry a teda nepredstavuje posun v garantovaní nezávislosti a odbornosti pri udeľovaní dotácií, čo je v rozpore s ďalším záväzkom vlády: “Vláda bude nadväzovať a pokračovať so zmenami aj v oblasti financovania kultúry, a to postupne z priamej gescie štátu k formám verejnoprávnosti a samosprávy.”

Vo svetle týchto skutočností nevidíme žiadny význam v akýchkoľvek rokovaniach s ministerkou kultúry Ľubicou Laššákovou a vyzývame premiéra Petra Pellegriniho, aby urýchlene riešil situáciu v slovenskej kultúre a prijal zástupcov všetkých subjektov združených v iniciatíve Stojíme pri kultúre, ktorej sme súčasťou.

Iniciatíva Inakosť
Dúhový PRIDE Bratislava
Divadlo Nomantinels

V súvislosti s úmrtím herečky Evy Krížikovej mení RTVS program (VIDEO)

Vo veku 85 rokov dnes v nemocnici v Malackách zomrela legendárna divadelná, filmová, televízna a rozhlasová herečka Eva Krížiková.

Alexej Fulmek: Situácia je veľmi vážna

Súčasná kríza spôsobená koronavírusom sa bolestne začína dotýkať aj niektorých médií. V niektorých vydavateľských domoch sa už začalo prepúšťať, znižujú sa platy, rušia sa aj niektoré tituly.

Zomrela herečka Eva Krížiková (VIDEO)

Zomrela známa herečka a popredná členka Činohry SND Eva Krížiková. O úmrtí informovalo Slovenské národné divadlo.

Končí niekoľko webov: hokej.sk, infospravy.sk, mobil.sk, auto.sk a ďalšie

Súčasná kríza spôsobená koronavírusom má v médiách ďalšie obete.

Dostupnejší LTE internet, menej obmedzení. SWAN reaguje na súčasnú situáciu

Telekomunikačný operátor SWAN v reakcii na mimoriadnu situáciu kvôli šíriacemu sa koronavírusu upravuje svoj obľúbený LTE internet pre domácnosti. Vyššie rýchlosti budú odteraz k dispozícii v nových lokalitách po celom Slovensku, potešia sa všetci, ktorí aktuálne potrebujú viac dát, ako inokedy.

Nemecké médiá tvrdo kritizujú Orbána: Hanebne využíva koronavírus a ničí demokraciu

Nemecké médiá dnes tvrdo kritizujú maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý vďaka novému kontroverznému zákonu môže v čase núdzového stavu krajinu riadiť pomocou dekrétov.

Unikla mapa nakazených aj s ulicami. Matovič s tým nemá problém, myslí si, že by pomohla (VIDEO)

V pondelok Národnému centru zdravotníckych informácií unikla mapa, ktorá ukazovala, ako sa šíri nákaza po Slovensku aj s podrobnými informáciami - na mape boli vyznačení nakazení, s údajmi o veku, pohlaví ale aj s podrobnejšími informáciami o tom, kde nakazení žije – presne v ktorej časti mesta aj s ulicami.

Kaufland a Lidl venujú slovenskému Červenému krížu spoločne 60 000 eur

bchodné reťazce spojili svoje sily a Slovenskému Červenému krížu venovali finančnú pomoc.

Rádio Viva je v krízovom režime, hrozí mu zánik

Rádio Viva, ktoré ako regionálne rádio vysiela v Bratislave a na Západnom Slovensku, je z dôvodu úplného poklesu príjmov z reklám v krízovom režime. Aby rádio nemuselo prepúšťať, jeho moderátori sa dohodli, že už v mesiaci apríl budú vysielať bez nároku na honorár.

Medzi českými médiami majú najväčšiu dôveru verejnoprávne

Mezi českými médii se největší důvěře veřejnosti před příchodem koronaviru těšila ta veřejnoprávní, tedy Český rozhlas, Česká televize a Česká tisková kancelář.