Gréta Thunbergová si registruje vlastnú ochrannú známku

Gréta Thunbergová si registruje vlastnú ochrannú známku Foto: Twitter @GretaThunberg

Sedemnásťročná švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová si chce nechať registrovať názov hnutia Fridays for Future (Piatky pre budúcnosť) ako ochrannú známku. Informoval o tom dnes nemecký týždenník Die Zeit. Už v decembri bola žiadosť podaná na Úrade EÚ pre duševné vlastníctvo (EUIPO).

 

Prihlášku podala doteraz neznáma nadácie The Greta Thunberga and Beata Ernman Foundation so sídlom v Štokholme. Hovorca Thunbergovej nemeckému denníku povedal, že túto organizáciu založila Thunbergová a jej rodina. "Cieľom nadácie je podpora ekologickej, klimatickej a sociálnej udržateľnosti i duševného zdravia," vysvetlil nemenovaný hovorca. Nadácia je podľa neho dôležitým prostriedkom transparentného darovanie peňazí.

Okrem švédskej nadácie si chce značku Fridays for Future nechať zaregistrovať podporovateľka Thunbergovej Janine O'Keeffeová. Ako obchodnú značku ju chce používať pre batohy, čiapky a ďalšie výrobky. "Nemám v úmysle na tom zarábať," povedala nemeckému denníku O'Keeffeová. Názov Fridays for Future podľa nej má byť chránený pred zneužitím.

Globálne študentské hnutie Fridays for Future, inšpirované školskými štrajkami Thunbergovej, chce prinútiť najmä politikpv, aby urýchlene a konkrétnymi činmi bojovali proti globálnemu otepľovaniu.

Sama Thunbergová sa medzitým stala svetoznámou osobnosťou, ktorá vystupuje na medzinárodných konferenciách a stretla sa okrem iného s americkým exprezidentom Barackom Obamom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, pápežom Františkom či hercami Leonardom DiCapriom a Arnoldom Schwarzeneggerom.