Prieskum: S celoplošným testovaním najmenej súhlasia voliči ĽSNS, Smeru a Hlasu

Prieskum: S celoplošným testovaním najmenej súhlasia voliči ĽSNS, Smeru a Hlasu Foto:: FB MČ Ružinov

V období plošného testovania na koronavírus sa viac respondentov (44,4 %) v prieskume „Ako sa máte, Slovensko?“ priklonilo k názoru, že s plošným testovaním súhlasí. Zaujímavosťou je, že skupina úplných podporovateľov a skupina úplných odporcov celoplošného testovania je približne rovnaká.

V prieskume, ktorý prebiehal v období 29. októbra až 4. novembra 2020, teda pred, počas aj po prvom kole testovania, na otázku či s celoplošným testovaním respondenti súhlasia alebo nesúhlasia sa 22,9 % respondentov priklonilo k odpovedi že úplne súhlasia, 21,5 % opýtaných súhlasilo, 20,6 % sa nevedelo prikloniť k jednoznačnému názoru, 13, 2 % nesúhlasilo a 21,8 % rozhodne nesúhlasilo.

„Na Slovensku existuje približne pätina obyvateľov, ktorá nemá jasný názor na opatrenie v podobe celoplošného testovania na koronavírus. Je dôležité, aby vláda či iné inštitúcie dokázali jasnejšou, predvídateľnejšou a konzistentnejšou komunikáciou vysvetliť obyvateľom dôležitosť opatrení a tak zabezpečili ich pochopenie a zvýšili ochotu v ich dodržiavaní,“ vysvetľuje Barbara Lášticová z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV.

Pohľad na plošné testovanie silne formujú politické postoje respondentov. Medzi najväčších zástancov plošného testovania patria voliči OĽaNO (62% s ním rozhodne súhlasí) a voliči strany Za ľudí (39,5% rozhodne súhlasí s testovaním). Naopak s plošným testovaním najmenej súhlasia voliči strany Kotlebovci – ĽS Naše Slovensko (49,4% s ním rozhodne nesúhlasí), SMERu-SD (37,7% rozhodne nesúhlasí) a voliči strany HLAS -SD (33% rozhodne nesúhlasí).

Projekt „Ako sa máte, Slovensko?“ dlhodobo sleduje postoje obyvateľov na Slovensku od začiatku prísnych karanténnych opatrení v marci tohto roku. Prieskumy iniciovali prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. Doteraz sa zrealizovali rozsiahle zisťovania v marci, apríli, máji, septembri a v novembri.